Dengarlah

Friday 2 March 2012

Tart Telur

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Ari ni nk share resepi Tart  Telur yg akak ambil dr Rogayah Ibrahim
@ http://dapurkakyah.blogspot.com. TQ kak. Ni kali kedua akak buat Tart Telur. Kedua2nya sedap tp bg akak still manis lg walaupn dh kurangkn gula. Ke taste buds akak yg terlalu peka terhadap rasa manis?


Resepi : Tart Telur
Sumber : http://dapurkakyah.blogspot.com


Bahan2 - Akak cuma buat 1/2 adunan je. Klau nk tgk resepi asal, bleh la klik kt Link kt atas tu ye


Doh - 1/2 drpd adunan asal. (dpt lbh kurang 30 biji saiz kecik)
225gm tepung gandum
100gm marjerin
25gm butter
40gm gula kastor
1/2 biji telur
1 tsp air sejuk
1/2 tsp esen vanila

Inti - Sukatan inti ni sbnrnya x cukup tuk semua tart. Ada bbrpa bijik lg yg x dpt nk buh inti.
2 biji telur - pukul sedikit hgga rata

160ml air
40gm gula pasir - bleh kurangkn lg sbb akak rasa still manis lg
27ml susu cair
sedikit esen vanila


- campurkan semua bahan dlm periuk & masak hgga pekat. Akak masak cara double-boil sbb periuk akak tu nipis sgt. Bila dh pekat, angkat & biar sejuk



Cara2
1. Putar butter, marjerin & gula hgga kembang


2. Masukkn telur & air. Putar lg hgga kembang





Adunan yg telah kembang. Nampak cam krim

3. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & uli hgga jd doh yg x melekat kt jari


 4. Ambil sedikit adunan & masukkn dlm acuan tart. Tekan & ratakan
Masukkn sedikit adunan dlm acuan

Tekan2 & ratakan
Dpt la camni

Ambil garfu & cucuk-cucukkan kt dasar dia

5. Bakar selama 20 minit guna api atas bawah pd suhu 170'C

yang ni dh siap bakar
6. Keluarkan tart dr acuannya dgn cara terbalikkan acuan tu (still ngn kulit tart tu sekali) & ketuk sedikit kt dasar dia. Kulit tart akan keluar ngn mudah. Pastu isikan ngn inti dia. Bakar lg selama 20 minit. Pastu bila dh masak, keluarkn terus dr oven. Inti mmg cair/lembut tp bila dh sejuk dia akan keras
dlm pic ni akak terlupa nk kuarkn kulit tart tu. Sib bek la senang gak 
nk kuarkn dr acuan dia



Biar sejuk ckit baru la makan ye.. sbb klau makan panas, inti dia still cair 


yummy... sedapppp....



Senang je kan nk buatnya...

2 comments:

  1. Selamat pagi boss...rajin juga mengetat...hulur sini sikit tat telo tu..mau nyam nyam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slmt petang bos... abis udah bah. Buat cikit jak ba sbg xperiment. Tp rasanya mo lg la... hehehe...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...