Dengarlah

Saturday, 4 February 2012

Swan Puff yg x brapa nk jadi...

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Malam ni akak nk share Swan Puff yg akak dh buat tp x brapa nk jd. 1st time buat.. Sbnrnya kn.. projek sebenar puff tu tuk buat Swan Puff la tp last2 jd Durian Cream Puff plak.

Shell dia guna resepi yg sama... klau nk buat Eclairs pn.. guna resepi yg sama. Cuma bentuk je lain2..

Tuk inti dia, akak guna Inti Kastad resepi dr Kak Fida @ myresepi. TQ Kak Fida sbb share resepi
yg simple tp sedap  ni.. .. TQ gak kepada myresepi sbb wujudkn web ni yg telah mmberi banyak manfaat kepada org2 cam akak... 

Resepi : Inti Kastad
Sumber : Kak Fida @ myresepi

Bahan2
550ml susu segar - nk guna susu cair pn bleh
90gm gula pasir
60gm tepung kastad
1 sudu besar (tbsp) butter

Cara2
1. Bancuh tepung kastad ngn sebahagian susu. Kacau sebati hgga x berketul2

2. Masukkn bancuhan tepung kastad, gula & baki susu ke dalam periuk & masak hgga pekat. Kacau sentiasa

3. Bila dh ada letupan kecik, tutup api & masukkn butter. Kacau sebati.. Pastu bleh la masukkn dlm piping bag & paipkn dlm puff

Pic kt bawah ni adalah bentuk adunan yg blom dibakar. Klau nk buat, badan dia tu kena buat besar ckit. Akak buat ni x cukup besar la. Bentuk S & ada muncung cikit tu adalah leher & kepala dia..


Bila dh masak, belah bahagian badan dia kepada 2 bahagian. Pastu bleh la isikan inti kastad dia & cantumkn balik badan dia & bahagian kepala dia.. Klau nk lg cantikkn, rasanya bleh guna buttercream @ fresh cream.. bentukkn seakan2 Swan tu tgh kembangkn sayap dia


Yg ni.. yg dh siap.. x brapa nk jadi kan...





 


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...