Dengarlah

Tuesday 31 January 2012

Coklat Lapis Biskut Marie

Assalamualaikum & salam sejahtera...
 



Ingat lg masa mula2 masak kek batik ni. Masa tu dok hostel kt UMS. Buat kek batik yg plg simple.. buh milo, susu pekat, air & biskut marie. Masak dlm rice cooker. Pastu collect duit ngn housemate yg muslim & beli electric multi-cooker.. dpt la masak macam2 lg. Jimat klau masak banding ngn beli makanan kt cafe..

 



Semalam buat Coklat Lapis Biskut Marie ni tp rasanya kena imrpovekn lg. Sbnrnya akak lbh suka jenis yg biskut dia dipatah2kn & masak kejap dlm adunan coklat yg tgh dimasak banding yg buat lapis2 camni. Tp sbb x pnh rasa jenis lapis2 ni, akak pn try la.

Jom tgk cara akak buat kek ni.. (klau bleh panggil kek la.. )



Resepi : Coklat Lapis Biskut Marie
Sumber : Resepi olahan sendiri



Bahan2
2 cwn serbuk minuman coklat ( bkn milo ye.. tp klau nk guna milo pn bleh gak)*
3/4  cwn horlick
1/2 cwn serbuk koko
1 1/3 cwn susu cair
1/2 cwn marjerin @ butter
100gm coklat masakan  - akak guna chocolate coating
Biskut Marie secukupnya.. beli 1 pek yg hrg RM3- RM4 tu pn dh cukup..

* Klau guna milo rasanya kena tambah sedikit susu pekat manis

Cara2
1. Sediakan Loyang. Alas ngn plastik cam dlm pic
                                 

2. Masukkn serbuk minuman coklat, horlick & susu cair dlm kuali. Masak & kacau hgga sebati. Masak atas api perlahan. Kena kacau selalu

3. Masukkn marjerin & kacau lg. Kacau hgga pekat. Tutup api

4. Masukkn coklat masakan & kacau sebati. Angkat. Adunan coklat sepatutnya pekat & likat..


5. Buh adunan coklat dlm Loyang. Ratakan

sory.. pic yg buh lapisan coklat tuk yg 1st tu x brapa nk jelas.. 
tu yg buh pic ni

6. Susun biskut marie. Pastu tuang lapisan coklat lg

7. Ulang Langkah 5 & Langkah 6 hgga adunan coklat abis

8. Masukkn dlm fridge semalam

To be continue…


Esok pagi.. ( sambungan semalam…)

Coklat Ganache
¼ cwn susu cair
150gm chocolate coating
-    Panaskn susu & tuang dlm mangkuk berisi coklat yg telah dipotong kecik2.
-    Kacau sebati & biar hgga pekat.

Keluarkan kek dr fridge. Tuang coklat ganache & ratakn ke seluruh permukaan kek. Masukkn semula dlm fridge kejap. Bila dh agak keras, bleh la potong & makan…


dh siap topping.. masukkn dlm fridge lg..


Rupa kt dalam dia






 Selamat mencuba... : )




20 comments:

  1. penah buat dulu.. memang sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pn dh bertahun lamanya x buat.. saje buat sbb nk rasa camna rasanya yg berlapis2 ni... hehehe....

      Delete
  2. oh! camtu ekk..kalo tak tunjuk, mmg tak tau camner nak buat...
    tengs Chef!

    ReplyDelete
  3. Salam Boss...meleleh banget coklatnya kek ni..bole ditry ka sepotong?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...

      Klau dkt bleh gak aku pas2 ngn ko bos.. pastu ko pas plak kek aiskrim tu... best2..hehehe....

      Delete
  4. Salam...yang ni memang dah confirm sedap,,tak puas kalau setakat sepotong dua sekali jalan..mau lebih dr itu..nyum2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Rohah..

      Klau dekat bleh je dtg umah... hehehe.....

      Delete
  5. uuhhh.....mengancam sungguh la coklat nye,cz sy peminat coklat,xsah wat kek tanpa ade coklat,ni nak kena try nih,tunggu nak beli biskut dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ramlah.. tp rasanya lg sedap klau setiap lapisan coklat tu tebal ckit. Akak buat ni nipis sgt lapisan coklat dia

      Delete
  6. slm sis.. choc coating tu cmne eh? x same ye ngn cooking choc? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... x sama.. choc coating ni, dia lg pekat

      Delete
    2. Akak dh masukkn pic choc coating. Klik kt Glosari - Bahan-bahan tuk tgk pic choc coating ni

      Delete
    3. thx so much kak for sharing.

      Delete
  7. sedapnye rgk..kalau guna susu tepung blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya klau gantikan susu tepung tuk buat adunan coklat tu bleh. Tp klau tuk ganache tu x pasti la plak... tp klau Wardah nk try bleh gak.. pastu bleh la bgtau camna hasilnya...

      Delete
  8. Esok pagi.. ( sambungan semalam…)

    Coklat Ganache
    ¼ cwn susu cair
    150gm chocolate coating
    - Panaskn susu & tuang dlm mangkuk berisi coklat yg telah dipotong kecik2.
    - Kacau sebati & biar hgga pekat.

    ats ni rspi cklat gnachi ke??or kna letak cklat gnachi??untuk apa ea ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi coklat ganache.

      Coklat Ganache
      ¼ cwn susu cair
      150gm chocolate coating
      - Panaskn susu & tuang dlm mangkuk berisi coklat yg telah dipotong kecik2.
      - Kacau sebati & biar hgga pekat.

      Bila dh siapkn coklat ganache tu, kan akak ada bgtau kt atas tu,

      "Keluarkan kek dr fridge. Tuang coklat ganache & ratakn ke seluruh permukaan kek. Masukkn semula dlm fridge kejap. Bila dh agak keras, bleh la potong & makan…"

      ni la kegunaan coklat ganache tu...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...