Dengarlah

Tuesday 17 January 2012

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread


Assalamualaikum & salam sejahtera

1st time tgk roti ni kt wall fb DjDayang Jack. Pastu mkin ramai plak mmber yg try resepi ni & sume kata sedap.


Mmg dh lama tingin nk try resepi ni tp asyik tertangguh je. Biasanya sebelum mencuba apa2 resepi, akak akan salin dlu resepi tu dlm buku resepi akak tp kali ni x sempat salin.. dh x sabar nk buat. So, akak angkut je laptop g dapur & buka blog Joy The Baker tuk tgk detail nk buat roti yg sedap ni..

Part yg x best, akak rasa roti ni manis sgt. Resepi asal guna 1 cwn gula tuk filling dia. Akak x guna abis pn tp still manis gilerr.. So, resepi kt bawah ni yg akak amik dr Joy The Baker & Dapurku Sayang

Rasanya guna gabungan kedua2 resepi ni xde la semanis yg akak dh buat ari tu. Lgpn gula perang kurang manis banding gula pasir halus tu.

Resepi : Cinnamon Sugar Pull- Apart Bread
Sumber : http://www.joythebaker.com & Dapurku Sayang

TQ sgt2 pd kak DJ sbb dr kak DJ la sya tau tang kewujudan roti ni.. dh lama tgk resepi ni dr kt wall fb kak DJ tp bru ari ni dpt buat..

Bahan2

A) DOH
2 3/4 cwn +  2 tbsp tepung gandum
1/4 cwn gula pasir halus/granulated sugar
2 1/4 tsp yis kering
1/2 tsp garam
4 tbsp mentega tanpa garam – akak guna buttercup je
1/3 cwn susu – akak guna 3 scoop susu + air. Jadikn 1/3 cwn
2 biji telur Gred A – pd suhu bilik (pukul hgga rata guna garfu)
- akak x pukul pn
1 esen vanilla – akak x letak

B) Filling
1/2 cwn gula gula perang - ikut resepi kak DJ
1/2 tsp serbuk kayu manis - pn ikut resepi kak DJ
1/4 tsp serbuk buah pala - bleh skip
4 tbsp unsalted butter (akak guna butter + marjerin sbb butter x cukup)
- cairkn hgga agak perang

Cara2
1. Ayak bersama tepung & garam dlm mangkuk. Masukkn yis & gula. Gaul rata & ketepikan



2. Cairkn susu & butter. Bila dh cair. Tutup api & angkat. Biar 1- 2 minit.

Cairkn butter bersama susu

Apabila dh cair. Tutup api & angkat

3. Tuang campuran susu ke dalam campuran tepung & kacau rata mggunakan senduk. Masukkn telur & kacau sebati. Adunan akan nampak melekit.

Masukkn campuran susu + butter


Masukkn telur 1 per 1 & gaul sebati & pastu bleh la uli

doh yg dh siap.. kena rehatkn & biar kembang 2x ganda

4. Tutup doh ngn plastic wrap & towel bersih. Letak di tempat yg panas & rehatkn selama 1 jam.

Doh gak bleh disimpan semalam dlm fridge. Tp kena biar dia kembang dlu jd 2x ganda. Esoknya, kuarkn doh dr fridge & biar selama 30 minit baru la canai

5. Sementara menunggu doh kembang, gaul rata serbuk kayu manis, serbuk buah pala & gula pasir halus/ gula perang dlm mangkuk.


6. Griskn Loyang & ayakkn tepung di tepi2 & dasar loyang.

7. Buh 2 sudu the tepung dlm doh yg telah kembang tu & tumbuk doh tersebut. Pastu rehatkn lg selama 5 minit. Akak terus je canaikn. Canai doh sebenar mana yg boleh.. tp jgn la nipis sgt. Nnt susah plak nk angkat. Klau nk tebal pn bleh. Ikut la citarasa sndri



canaikan doh

8. Sapukan permukaan doh yg telah dicanai ngn butter cair. Pastu taburkn ngn campuran gula td. 


sapukan butter cair

taburkn campuran gula

9. Potong memanjang doh (rendah sedikit drpd tinggi loyang). Pastu susun bertindih doh yg telah dipotong td. Then, potong lg jd bentuk segiempat. Potong ikut saiz lebar Loyang (kecik sikit dr lebar Loyang). Angkat & susun doh dlm Loyang. Susun cam susun buka dlm rak. Pastu, rehatkn doh selama 30 minit. Letak kt tempat yg panas @ berhaba



Potong memanjang

Susun bertindih antara satu sama lain
Potong jd segiempat


Susun dlm loyang & rehatkn lg 30 minit
selepas 30 minit

10. Panaskn oven pd suhu 175’C. Bakar roti selama 30 -35minit hgga bahagian atasnya bertukar jd btol2 perang..


Bila dh masak, kuarkn dr oven & biar selama 20 -30mint. Pastu bleh la lalukan pisau di tepi2 loyang tuk melonggarkan roti. Then, bleh la kuarkn.



yg ni bkn melekat kt loyang ye.. ni kes x sabar nk rasa...hehehe....

Sedap dihidang masa suam bersama minuman kegemaran.






5 comments:

  1. rajinnya buat roti...sesuai sgt ngan cuaca skrg ni kan..

    ReplyDelete
  2. ramai betul yg buat roti ni..ni yang gatal tangan nak mencuba nih..

    ReplyDelete
  3. Rohah.. ni sbb tergoda bila tgk ramai sgt yg try resepi ni & sume kuata sedap

    Sally.. tu r.. sbb tu la buat roti ni

    ReplyDelete
  4. Nuri..terharu sungguh bila masuk blog ni...siap dengan gambar step by step...gigih sungguh. Begitu membantu org2 yg baru nak mula belajar macam saya.Semoga beroleh keberkatan dan rezeki yg melimpah ruah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn... smoga sama2 beroleh rezki yg melimpah ruah...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...