Dengarlah

Monday 9 January 2012

Black & White Hot Chocolate Cake

  Assalamualaikum & salam sejahtera...



Ari ni nk share 1 lg variasi kek coklat.. gabungan kek coklat, choc ganache & cream chez frosting... mmmmm... mmg menggoda selera bg peminat2 kek coklat & cheese. Klau yg x minat tu, x bleh nk kata apa la kan..



Klau x silap kek ni la gak yg dikatakn Russian Black & White Cake. Tp ada sedikit perbezaan dr segi bahan2 dia. Rasanya kek ni dh diolah & diubahsuai ikut citarasa org yg dh membuatnya. Cam akak la slalu ubah2 resepi yg akak dpt ikut citarasa akak. 



Resepi :
Black & White Hot Choc Cake

Sumber
- i) Kek Coklat Kukus Zaiima ( Fauziah Abdul Kadir).

- ii) Chocolate Ganache & Cream Cheese Frosting ( Mohd Jani)


Tuk resepi kek coklat dia.. sila tgk resepi
Kek Coklat Kukus Zaiima

Coklat Ganache.. Bahan2
Amik resepi dr MOhd JaNi. TQ MJ
500gm dark cooking choc - akak guna choc coating brand Tulip
250gm double-cream - akak guna Arla whipping cream

Cara2
1. Didihkan whipping cream. Tutup api & masukkn cooking choc yg telah dipotong kecik2



2. Kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya. Biar coklat sejuk & pekat baru guna tuk hias kek
coklat ganache ni pd mulanya agak cair tp bila dh btol2 sejuk, dia akan pekat

ni sebenarnya jd pekat sgt sbb dh semalaman
sbb x semapt nk hias kek pd ari yg sama buat ganache ni 

Cream Cheese frosting
Resepi dr MJ gak cuma ubah ckit je
Bahan2
20gm butter
250gm cream cheese
125gm gula aising - akak gantikan ngn 100gm susu pekat + 1 sudu besar gula aising. Tp rasanya x perlu buh gula aising lg la sbb coklat ganache tu dh cukup manis

Cara2
Pukul butter & cream chez hgga gebu. Masukkn susu & pukul lg.  Masukkn gula aising & pukul sebati





Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 bahagian. Akak gunakan benang tuk belah kek tu. Sebelum belah tu, masukkn kek ke dalam fridge dlm 30minit supaya kek keras ckit. Senang nk belah apabila kek keras ckit

Tips : Kalau xnk board kek comot, sebelum letak kek tu, letakn i kertas @ plastik keras di sekeliling kek. Tindih sedikit kertas @  plastik tu ngn kek td. Pastu baru la mula mendeko

  


2. Masukkn coklat ganache & cream cheese frosting ke dalam piping bag yang berasingan. Pastu gunting hujung piping bag dlm 1/2 inci atau ikut besar mana nk. Jangan terlalu besar dh la..

 3. Paipkn coklat ganache & cream chez frosting di atas permukaan kek berselang-seli. Buat bentuk bulatan hgga memenuhi permukaan kek
Paipkan coklat ganache

Paipkan plak cream cheese frosting
Buat selang-seli hgga menutupi semua permukaan kek

jd la camni

4. Tindihkan ngn 1 lapisan kek lg. Ulang Langkah 3. Pastu tindih ngn lapisan kek ketiga. Salut kek ngn baki cream chez frosting.
Tindihkan 1 lapisan kek

Buat bulatan cream cheese frosting ngn coklat ganache lg
 tindihkan ngn lapisan kek yg terakhir

cover seluruh kek ngn baki cream cheese frosting

Ratakan cream cheese frosting tu ngn menggunakan spatula

5. Masukkn kek ke dlam fridge & biar krim dia keras ckit

6. Kuarkn kek & salut plak ngn coklat ganache. Klau coklat ganache pekat sgt,  double-boilkn jap. Salut nipis dlu. Pastu masukkn dlm frige lg biar keras sedikit
gunakan baki coklat ganache tuk menyalut seluruh permukaan kek

Ratakan coklat ganache tu menggunakan spatula 

7. Bila lapisan coklat ganache dh keras, kuarkn kek & lapiskn lg ngn coklat ganache yg selebihnya. Ratakan & masukkn semula dlam frigde.

Tuk mendapatkn pemukaan yg coklat ganache yg licin, buka api perlahan & masak air dlm periuk. Masak la air tu dlm setengah periuk sederhana. Biar je camtu. Amik spatula & panaskn kejap di atas api perlahan td. Bila dh agak2 panas, (kejap je tau panaskn) lapkn spatula tu ngn kain towel yg bersih & terus ratakn kek td.

Setiap kali nk ratakan kek tu, celupkan spatula dlm air panas (dlm periuk td) & lapkan then, baru ratakn kek lg. Kena buat berulang kali la ye. Nnt dpt la permukaan yg licin berkilat... hehehe...

ni sebelum proses meratakan coklat ganache menggunakan spatula panas

Bila dh abis ratakan, akan dpt permukaan yg licin camni..
Then bleh la buat bunga dia plak

Resepi tuk buat bunga & daun dia bleh guna resepi yg penah akak bgtau sebelum ni. Iaitu 1 whipping cream : 3 dark cooking choc. Maknanya. klau guna 100gm whipping cream, dark cooking choc mesti la 300gm..

Cara
Didihkan whipping cream & tutup api. Masukkn dark cooking choc yg tekah dipotong kecik2. Kacau sebati hgga coklat cair sepenuhnya. Pastu, biar sejuk & pekat baru bleh buat bunga. Klau nk cepat, masukkn je dlm fridge kejap

Tp masa buat ari tu, akak x sukat pn... sbb dh bbrpa kali buat bunga ni, so.. dh bleh agak2 la camna kepekatan dia. Masa buat ari tu, ada lg sedikit lebihan coklat ganache, so akak masukkn je sedikit susu cair (whipping cream dh abis dh) dlm bekas baki ganache tu & double-boilkan. Then, masukkn chocolate coating. Kacau hgga coklat cair sepenuhnya. Angkat, biar sejuk & pekat

Tips Masa Proses Buat Bunga
1. Paipkn sedikit adunan coklat atas nail. Agak2 cukup tuk buat kon bunga ros tu. Masukkn kejap dlm fridge biar keras. Bila dh keras, kuarkn & gunakan jari & bentuk la kon dia. Dpt la kon yg kemas

2. Pastu buat la kelopak bunga ros hgga siap. Dh siap tu, masukkn lg dlm fridge hgga bunga keras. Bila dh keras, gunakan gunting & pindahkan bunga ke atas permukaan kek yg dh disalut ngn coklat ganache.

Klau x masukkn dlm fridge, masa nk pindahkn tu, bunga jd leper ckit sbb adunan coklat tuk buat bunga ni agak lembut. So, kalau dh keraskn, senang nk pindahkn & bentuk dia pn kekal


Ni la hasil kek kita td...









Rupa kt dalam dia







Ok.. selamat mencuba & happy baking ..... :)

14 comments:

  1. wah...kagumnya...nnt boleh cuba utk besday husband :)

    ReplyDelete
  2. tQ kak share..nampak sedappp...nak tanya lepas buat kon dr coklt tu masuk sekali nail ke kak dalam peti ais masa nk keraskan sekejap kon tu?

    ReplyDelete
  3. TQ nonie...

    Silakan tuk try.. pastu bleh la komen camna rasa dia pd nonie

    Anonymous...
    welcome.. a'ah.. masukkn skali ngn nail dia.. pas buat ros tu pn masukkn sekali nail tu.. dh keras baru pndahkn ros atas ke

    ReplyDelete
  4. salam nuri...teruja akak tgk hasil keje tgn nuri ni...akak dah tergoda nk membuat kek ni tp cam x confident jer tang nk wat munga yg comel tu..akak mohon share resepinya ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak zaihan...

      Silakan kak. Tang bunga tu kena blajar pelan kak.. Tp sbnrnya x la amik masa lama tuk blajar. Sya pn x pnh g mana2 kelas. Blajar kt youtube je.

      Delete
  5. Best nye kak boleh saya refer resepi akak ni utk saya buat

    ReplyDelete
  6. Dah lama mencari cara2 nak bt kek ni dan resepi utk bt bunga dr chocolate ganache.tq sbb tunjuk cara2 nak bt nye...

    ReplyDelete
  7. Salam kak...sedap nye kek ni nak cube la bt.thanks share resepi & cara2 nak buat di sini...saya selalu refer blog akak bila nak buat kek sbb ada tunjuk cara2 nye sekali..

    ReplyDelete
  8. assalam , kak nuri . harap kak nuri boleh bantu sangat2 . saya tak ada double cream . boleh tak guna fresh cream ? atau boleh tak guna uht whipping cream . harap boleh tolong sebab ari ni saya nak buat kek ni . terima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... dua2 bleh guna tp lbh baik guna uht whipping cream sbb dia x manis.. Arla yg akak guna tu uht whipping cream la. Arla tu brand dia

      Delete
    2. sorry kak , saya tersilap tulis , saya memang pakai uht whipping cream tapi guna jenama anchor . boleh ke ?

      Delete
    3. Bleh je guna apa2 brand

      Delete
  9. assalamualaikum , kak nuri . saya nak tanya , saya nak buat red velvet cupcake , and atasnya mestilah letak cream cheese frosting . saya nak buat warna-warni cream cheese frosting tu . so boleh tak lepas je saya buaT cream cheese frosting tu then saya letak pewarna yang saya suka , boleh tak ? ke nanti ada rasa laen ? kalau boleh letak jenis pewarna mcm mana boleh pakai ? oil base ke powdered base ke ? or tak kisah ? mintak tolong sangat2 yer kak nuri . harap boleh balas dengan segera . urgent . hehe =) terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. sorry.. semalam akak dh reply tp rasanya x sempat publish dh terDC. Kaler2 tu mmg buh lepas sediakan penyediaan cream cheese frosting. Lbh baik guna oil base..klau xde guna je star brand tu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...