Dengarlah

Monday, 30 May 2011

Jom Belajar Jahit Kurung Pesak

Kurung Pesak adlh jenis baju kurung yg paling mudah dijahit & fesyen bju kurung yg tidak pnh ditelan zaman. Kurung Pesak bleh digayakn ke majlis ape pn. Jgn p tempat2 yg x elok, mmg x sesuai la. Klau nk p kenduri bleh, nk p opis bleh.. pkai kt umah pn ok je.. Dlu slalu pkai bju Kurung Pesak ni ngn kain batik je. Ada org kate rimas, Akak ok je. Myb dh besa kn..

Tak lama lg raya, so.. klau dh pndai jahit bju sndri jimat banyk kn. Kalau kat Shah Alam, upah paling murah Kurung Pesak RM50. Kain kita beli baru RM20 sepasang. Pnh beli Kurung Pesak tuk Izatti. Harga dia RM35, tu pn setelah tawar-menawar. Kain tuk buat baju tu harga dia sebenarnya cuma RM2.50 semeter. 

Sebelum nk mula blajar, sediakn peralatan menjahit dlu. Yg kt pic bawah ni adalah peralatan asas bg beginner. Klau dh xpert, kertas & roda surih tu mmg x guna dh. Akak msh gunakn lg - maknanye... akak pn beginner. X pe la kita sama2 blajar. Apa yg akak tau akak share..


 Peralatan Menjahit

Peralatan Menjahit
1. Pembaris L
2. Pembaris Lengkung
3. Pembaris Panjang - 1 Meter (xde dlm pic)
4. Pita Ukur
5. Gunting Kain & Gunting Kertas
6. Kertas Gam
7. Cutter
8. Penetas Jahitan
9. Kertas & Roda Surih
10.Kapur - Tailor chalk - bkn kapur tulis @ kapur mkn tau.. hehehe
11. Getah Pinggang - ukuran 1" - xde dlm pic
12. Bakram - ukuran 1" - yg ni pn xde dlm pic..
13. Jarum & benang 
14. Mesin Jahit @ jahit guna tangan pn bleh.. tp lambat la
15. Kertas Minyak / newspaper tuk lukis pola
16. Pin/ Jarum Peniti


Dh sedia semua alatan jahitan, kena lukis pola dlu atas kertas minyak @ newspaper. Nape nk lukis pola atas kertas plak? Sbb kita kn beginner - takut nnt x rata masa gunting kain kn. Bila dh lukis pola, letak je pola atas kain, pinkn & gunting, xde la gerak2 kain tu. 

Langkah Pertama 
Amik ukuran 
Cara amik ukuran
1. Bahu - dr tulang bahu kanan ke tulang bahu kiri melalui tengkuk ye

2. Keliling dada - ukur dada yg paling tinggi, kena pkai bra je.. hehehe... Belakang kena lurus tau

3. Pinggang

4. Punggung - ukur punggung & cuba gerakkn pita ukur ke atas & ke bawah semasa mengambil ukuran supaya kita dpt amik ukuran yg btol & x ketat bile bju dh siap

5. Panjang lengan - ukur dr tulang tengkuk melalui bahu sampai pergelangan tangan

6. Keliling tangan - ukur brapa besar keliling tangan nk..

7. Labuh bju - ukur dr bahu hgga ke bawah ikut labuh mana nk

8. Labuh kain - ukur dr pinggang hgga ke tumit


Langkah Kedua
Bile dh amik ukuran, kena buat pengiraan plak. Pengiraan yg akak bg ni semua dalam inci ye & ukuran yg akak bg tu ikut badan akak la..

Pengiraan ni hanya sah bg org2 yg badan saiz S, M, L. Lebih dr tu akak x brani nk cakap.. Sbb akak setakat ni jahit baju saiz tu je..

Cara Pengiraan

Bahu = ukuran bahu               
         = 14 1/2 - amik trus ukuran bahu, x yah nk kira-kira

Pangkal Lengan = keliling dada + 3 / 4 - 2
                          = 33.5 + 3 / 4 - 2
                          = 7.125 - akak slalu guna 7.5
* Bg ukuran keliling dada = 33, 34, 35, & 36, Pangkal lengan slalunya = 8. Klau xnk terlalu besar, amik la 7.5

Pesak Atas = ukuran keliling dada + 3 - (Ukuran Bahu x 2) / 4
                  = 33.5 + 3 - (14.5 x 2) / 4
                  = 33.5 + 3 - 29 / 4 
                  = 1.875 - amik 2

Pesak Bawah = Ukurn punggng + 3 -(ukurn Bahu x 2) / 4 + 1
                      = 38 + 3 - (14.5 x 2) / 4 + 1
                      = 4 - klau xnk besar sgt, bleh je amik 3.5@3.75

Panjang Pesak = Labuh Baju - pangkal lengan
                        = 39 - 7.5
                        = 31.5

Panjang Lengan = ukuran pnjang lengan - (Ukuran Bahu / 2)
                          = 28.5 - 7.5
                          = 21

Keliling Tangan = ukuran keliling tangan / 2
                         = 12 / 2
                         = 6

Punggung = Ukuran punggung / 2
                 = 19 - yg ni khas tuk buat kain kipas tepi ye..

Langkah Ketiga
Mula melukis pola atas kertas..



1. Lukis pola badan baju. Lukis cam pic kt atas ye

2. Lukis plak pola tuk pesak
    A - pesak atas
    B - Pesak bawah

    C - Panjang pesak


3. Skrg lukis pola lengan. Panjang ukuran pangkal lengan iaitu A adalah garis tegak tu. Bukan yg condong ye. Keliling tangan pn camtu. Ukuran yg tegak tau bkn yg melengkung. Masa lukis garis lengkung tu, guna pembaris Lengkung..


4. Lukis plak pola bg kekek cam kat atas tu. Pasni bleh lukis pola tul leher..


5. Amik sekeping kertas yg agak keras, klau ada kertas lukisan ank2 yg besar tu, minta ngn ank sekeping. Lipat dua kertas tu. Lipat memanjang. Pastu lukis cam pic kt atas tu. Ukuran 4" kt bahagian bawah 3" & atas 2" adalah ukuran yg akan kita gunting nnt. 


Ikutkn.. lukisan kt atas tu x tepat sangat sbb ssh la nk lukis curve yg licin. Kat bawah ni akak dh sediakn pola tuk leher dia..


 Lukis cam pic kat atas ni

6. Pastu gunting kt tengah dia tuk hasilkn bentuk cam pic kt bawah. Klau x dpt cam pic kt bawah ni.. mesti ada yg x kena tu..


 Guntingkn tuk buat lubang leher.. jangan buang kertas kecik tu tau..
Nnt nk guna masa nk tebuk lubang leher bju

 Rupa dia bila dh digunting.. yg ni digunakan tuk buat lapis leher tu..
Tp klau buat jahitan mata lalat.. bleh x guna lapik leher ni..

Camni la bentuk leher baju Kurung Pesak kita nnt

Dh siap pn pola tuk buat baju Kurung Pesak ni.. kain dia blom lg tau.. nnt kita sambung plak.. kebetulan akak pn nk jahit Kurung Pesak ni. Ada org tempah. 

Nnt akak tunjuk plak camna nk letak pola atas kain. Bg sesape yg tau, bleh trus letak & potong kain. Pastu bleh trus jahit. Klau nk, beli kain cotton yg harga RM2.50 semeter tu tuk blajar. 

Selamat Belajar Menjahit

17 comments:

  1. Lama x jenguk blog Nuri... Rajin Nuri bagi step by step... senang bg saper2 yang nak belajarkan...

    ReplyDelete
  2. Saje kongsi apa yg sya tau... at least ilmu yg sedikit ni x la hilang..

    ReplyDelete
  3. Lapang hati bila buka blong Nuri dengan bacaan ayat2 quran dn doa2. Semoga Allah swt merahmati kita dan sama2 share ilmu yang allah swt bagi pada kita.

    ReplyDelete
  4. Btol Anonymous.. terasa tenang je... Aminn..

    ReplyDelete
  5. Senang tengok pola kak..na pun menjahit gak...cuba semu ateknik yang di ajar di blog utk buat baju kurung pahang...selama ni belajar ngan mak..mahirkan lagi tgk kat blog...

    ReplyDelete
  6. yup.. akak pn msh baru gak menjahit ni.. akak cuma tau jahit baju yg senang2 je. tp jahit baju kanak2 ni susah la sbb x sama cara nk kira cam akak blajar kira tuk baju org dewasa...

    ReplyDelete
  7. Salam baru je jump blog akak.smbung la tutorial menjahit ni..cara2 jahit baju n kain.Suka tgk kalo de step by step.senang faham.

    ReplyDelete
  8. Waalaikumussalam Anonymous... InsyaAllah.. akak akan sambung nnt. Cuma skrg ni bz ckit...

    ReplyDelete
  9. salam..awak belajar melalui buku ke atau kelas menjahit?

    ReplyDelete
  10. Waalaikumussalam...akak g kelas.. tp kejap je.. x dpt blajar banyak.. tu yg bleh jahit bju simple je..

    ReplyDelete
  11. Salam Puan Nuri

    Semoga Allah melimpahkan rahmat dan kemudahan di dunia dan di akhirat buat puan sekeluarga.

    Baiknya hati puan kerana sudi berkongsi. Sesetengah orang tak sudi nak kongsi percuma macam ni...Ye la ilmu tu kan dari Allah...

    Bila puan nak kongsi cara2 buat kain pula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... Amin smoga sama2 mendapat manfaat.


      Hasrat tu mmg ada.. tp tu la mood nk ambik pic tu yg xde..kdg tu dh amik pic tp bila tgk hasilnya cam x jelas je.. myb sbb warna kain kan..

      InsyaAllah.. doa2kn je.. smoga Allah permudahkan.. Aminnn

      Delete
  12. Banyak yg saya belajar dr blog puan. Jutaan terima kasih. Salah satu amalan yg tak putus ganjarannya ialah memberi illmu yg bermanafaat ikhlas krn Alllah.

    ReplyDelete
  13. terima kasih..saya copy ye.. tuk diri sndri je..buat koleksi.. tenang jee masuk blog sis.. :) jemput ke blog saya plak.. baru berjinak-jinak ngan blog.. ehhe http://iqqacollection.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Baru nak berjinak2 semula dengan sulaman dan jahitan. Anak2 dah dewasa, sunyi selalu rumah ni. Blog puan seperti refresher buat saya. Terima kasih sangat. Excited sangat sekarang nak mula lagi.

    ReplyDelete
  15. Thanks for sharing.. Butuh bahan kain wolvis berkualitas untuk membuat gamis dan busana muslim.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah, ilmu yg termanfaat. terima kasih ya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...