Dengarlah

Sunday 29 May 2011

Donut Kentang

Yg bulat2 tu akak masukkn inti kacang merah ready made.. jd la pau goreng

Lamanya bru buat donut lg. Ni pn dh brapa lama Izatti suh buat. Ari ni bru terbuka hati nk buat.. Kecik2 dlu x tau pn nama donut ni.. kitaorg 1 family panggil kuih gelang je.. hehehe sbb bentuk dia cam gelang. Mak mmg terer buat donut coz dlu mak pnh beniaga kuih-muih. Abg sulung la yg keliling kampung g jual... kuiiiih... kuih... terdengar sore abg menjaja kuih.. Akak plak dok umah jd adik2. Kdg2 menangis sbb kena tggal sorg2 jg adik yg masih baby. Klau sorg xpe.. ni 2 org yg msh kategori baby...huhuhu... Myb sbb tu gk kut Akak mudah bedikari.. Tu la hikmah dia..

K.. tggalkn nostalgia abg jual kuih.. Jom tgk bahan2 nk buat donut yg mmg disukai ramai ni... klau x, xde la Dunkin' Donuts, Big Apple Donut, J.CO Donuts & len2 lg la bleh buka bnyk branch kn.. Resepi ni amik dr Surieya Ariffin member Kongsi Resepi - cuma dlm resepi asal xde kentang. Akak tambah kentang sbb org kata lg lembut.. & hasilnye mmg lembut & gebu. TQ kerana sudi kongsi resepi donut ni. 

Bahan2 - dpt 15 biji donut

Bahan A
2 cwn tepung gandum
2 tbsp marjerin
1 biji kentang saiz kecik - rebus & lecek 

Bancuhan Bahan B
Bahan B
Air suam dlm 1/2 cwn - suam yg agak panas tp still bleh sentuh ngn jari.. hehehe..
2 tsp yis - akak guna brand Saf-Instant, yg ada pic sekor burung layang-layang tu...
1 tbsp gula kastor/gula pasir
1 tbsp susu krimer manis
- Campurkn semua, kacau & ketepikan


Cara2

1. Satukan Bahan B dlm mangkuk. Ramas2 ngn jari hgga menjadi butir2 kecik
Kentang yg dh dilecek

Masukkn tepung & marjerin

Kentang + tepung + marjerin yg telah digaul sebati & menjadi butir halus

2. Masukkn bancuhan Bahan A sedikit demi sedikit & uli hgga menjadi doh yg x melekat kn jari. Klau dh jd doh yg sesuai, x yah la bubuh semua air bancuhan tu je.. Klau terlebih bubuh air, jgn risau ye.. tambahkn je tepung sedikit demi sedikit sambil tangan & jari-jemari yg lembut tu (klau lembut la.. hehehe..klau kasar pn xpe, tu tandanya rajin buat keje...kan3x) terus menguli ye..

Adunan yg siap diuli...licin ye x lekat pn kt mangkuk dia..

3. Pastu perap selama 1 jam. Akak tutup je mangkuk tu ngn pinggan.. Jap lg kita tgk camna hasilnya ye..

Selepas 1 jam - adunan naik sekali ganda

4. Ambil sedikit adunan & bulatkn. Pastu cucuk tengahnye ngn jari. Then masukkn kedua-dua jari telunjuk puan-puan dalam lubang tu ye. Pastu putarkn..hgga dpt donut terbentuk..

5. Buat hgga habis.

6. Goreng dlm minyak yg bnyk hgga kuning keperangan.. Angkat & toskn. Then bleh tabur gula halus + susu tepung. Klau xde, tabur je ngn gula kastor.. sedap gk..

Donut selepas deco.. walau x cantik, tp rasanya mmg mabeles... lembut, gebu & rasa lazat coklat....emmmm yummy...

Selamat Mencuba... Jgn x cuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...