Dengarlah

Wednesday 23 March 2011

Roti Jala & Kuah Durian

Assalamualaikum..


Ari ni buat roti jala. Buat pagi td sebnrnya.. Mkn ngn kuah durian. Kuah durian tu buat semalam lg. Hubby teringin nk mkn durian. So, mlm td beli la durian kt tepi jln dkt2 area umah. Durian yg x abis mkn tu, buat kuah durian. Buat kuah ni bknnya susah pn. Rasanya hmpir sume org tau camna nk msk kuah durian ni kn..Bg sesiapa yg x pnh lg mkn kuah durian ni, bleh la cuba resepi kt bawah ni ye..


Kuah Durian


Isi durian - buang bji tau
Santan
Gula
Garam
* Sory xde exact kuantiti. Buat smlm main campak2 je. Tak ingat nk amik ukuran.


Msukkn isi durian & santan dlm blender. pastu blend campuran td. Blend kejap je tau. Then, msukkn dlm periuk & masak atas api perlahan. Masukkn gula & garam secukup rasa. Kacau sntiasa sbb ia mudah hangus jika dibiar tanpa dikacau. Bila dh menggelegak, boleh la diangkat.


Roti Jala



Bhn2

2 cwn tepung gandum
1 tsp garam
1 biji telur
Air secukupnya - (dlm 2 1/2 cwn kut)

1. Campurkn sume bahan & kacau sebati. Pastu tapiskn supaya kita dpt adunan yg x berketul2. Lau x, kang nnt tersumbat lak acuan tu. 

2. Pastu bahagikn adunan kpd 2 bahagian yg sama bnyk. Warnakn merah & hijau @ ikut citarasa U all. Kacau sebati. Masukkn dlm botol mayonis. Kena guna 2 botol la coz ada 2 warna berlainan.

3. Panaskn pan, jalakn adunan hijau secara menegak. Pastu ambil botol dng adunan kaler merah & jalakn secara melintang di atas adunan hijau td. Biar hingga masak. Bila dh masak bleh la diangkat. Lipat & gulang cam buat kuih dadar @ kuih ketayap.

4. Buat hgga adunan abis. Pastu bleh la hidang ngn kuah durian @ kari ayam/daging..

Sbnrnya I pn x pass lagi buat roti jala ni tp nak gak mencuba. Yg ni guna botol mayonis yg ada 5 lubang sebaris sbg acuan. I cari yg ada 3 lubang tp x jumpe. Myb dh abis kena borong oleh peminat2 roti jala. Ye la, ni kn trend terbaru bg roti jala..












No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...