Kek Pisang yg sungguh2 gebu, lembut & moist. Kena try buat baru dpt tau rasa dia... hehehe... Amik resepi drpd Noor Shima. Tp akak x tau la ni resepi asal oleh Noor Shima @ resepi org len. Yg pentingnya akak amik dr Noor Shima . TQ bebanyak. Dh lama copy paste resepi ni tp baru ari ni terasa nak buat. Tu pn sbb risau kang rosak plak pisang yg beli kt Pasar Borong Pandan tu. Pasni bleh buat lg sb td guna 3 biji pisang je.. ada lg pisang tu.
Bahan2
2 biji telur Gred B
3/4 cwn gula kastor
1 cwn pisang lenyek
1 cwn minyak masak - akak guna minyak Canola
2 cwn tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1 tsp soda bikarbonat*
1 tsp ovalatte
2 tbsp serbuk koko + sedikit air tuk cairkan - sedikit air je tau
- akak gantikn ngn cooking choc + 1/2 sachet nescafe 3 in 1 (cairkn cooking choc pastu gaul ngn nescafe 3 in 1
- ayak bahan2 bertanda * sebanyak 3x
Cara2
1. Blend telur & gula hgga gula hancur
2. Masukkn minyak, pisang & ovalatte. Blend hgga sebati & kembang
3. Tuang hasil blend ke dalam mangkuk & masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup balikkan
4. Bahagikan kepada 2 - 1 kaler ori & 1 lg tambahkn ngn choc paste tu
5. Tuang dlm acuan yg tlh dilapik kertas & dgris tepinya. Tuang berselang- seli tuk buat marble...nk tau camna bleh rujuk kt cni sini.
Sebelum dikukus
Corak bunga tu klau nk buat, guna hujung sudu & buat garisan dr tepi loyang ke tgh...
6. Kukus selama 1 jam @ hgga kek masak
Selepas kukus - baru kuar dr periuk
Ni la bentuk corak dia bila dipotong...
Nampak x kegebuannyeee....
Selamat mencuba & happy baking...
sedapnyer...pasni boleh ler try buat marble plak...x pernah lagi buat kek pisang marble ni...cam best je...=)
ReplyDeletemmg sedap... tp sya lbh suka yg letak blueberry...
ReplyDelete