Ni kuih feveret bapak akak... Klau bapak nk makan kn.. bapak akan ckp.. "sedapnya klau pisang ni buat kuih bandang-bandang (nama kuih Nagasari bg Kaum Bugis). Bila bapak cakap camtu, paham2 je la, dia suh kita buat la tu. Akak pn buat la wlaupn kadang2 x brapa nk ikhlas. Bkn pe, dlu kena parut kelapa dlu. Parut tangan tau, bkn guna mesin parut. Buat plak bkn ckit2, penuh 1 periuk kukusan tu...
Klau kt Sandakan, masa rewang tuk apa2 kenduri xspecially kenduri kwen, bnyk la kuih ni dihidangkn tuk hidangan org yg dtg tolong masa rewang tu.
Sbnrnya kuih ni senang je nk buat...
Bahan2
2 cwn tepung beras cap Teratai
3 cwn santan
1/3 cwn + 1@ 1 1/2 tbsp gula pasir
sedikit garam
Pisang Nipah secukupnya - belah dua memanjang
Cara2
1. Masukkan tepung beras, gula & garam ke dalam mangkuk. Kacau rata. Ketepikan
2. Masak/jerang santan hgga menggelegak. Kacau sentiasa supaya x pecah minyak
3. Apabila dh menggelegak, tutup api & tuang santan yg menggelegak tu ke dalam mangkuk dlam Langkah 1. Kacau sebati.
Klau kt Sandakan, masa rewang tuk apa2 kenduri xspecially kenduri kwen, bnyk la kuih ni dihidangkn tuk hidangan org yg dtg tolong masa rewang tu.
Sbnrnya kuih ni senang je nk buat...
Bahan2
2 cwn tepung beras cap Teratai
3 cwn santan
1/3 cwn + 1@ 1 1/2 tbsp gula pasir
sedikit garam
Pisang Nipah secukupnya - belah dua memanjang
Cara2
1. Masukkan tepung beras, gula & garam ke dalam mangkuk. Kacau rata. Ketepikan
2. Masak/jerang santan hgga menggelegak. Kacau sentiasa supaya x pecah minyak
3. Apabila dh menggelegak, tutup api & tuang santan yg menggelegak tu ke dalam mangkuk dlam Langkah 1. Kacau sebati.
Adunan yg dh sebati. Berketul2 sedikit, tp jgn risau..
nnt dh kukus jd licin dh
4. Bungkus ngn daun pisang. Bagi sesape yg x tau camna nk bungkus, akak sertakan pic kt bawah ni ye...
Amik sedikit adunan & leperkan atas permukaan daun.
Letak adunan kt tgh2 daun ye...
Amik sebelah/separuh pisang & letakkn di atas adunan td...
Amik lg sedikit adunan & tutup pisang td...
Lipatkan daun sebelah kiri....
Lipat plak daun kt bahagian sebelah kanan...
Pastu lipatkn kedua-dua hujungnya...
Nnt dapat la bentuk cam pic kt atas ni..
Bungkus hgga adunan abis ye
Bungkus hgga adunan abis ye
5. Masukkn semua kuih yg siap dibungkus ke dalam periuk kukusan. Kukus selama 30min @ hgga masak. Biar sejuk sedikit bru hidang...
Ni la Kuih Nagasari. Klau nk sedap lg bleh letak jus pandan
Selamat Mencuba....
Salam kunjungan, blog yg menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletehttp://www.zuwairiaiman.com
TQ Zuwairi coz dtg melawat... InsyaAllah akak singgah nnt...
ReplyDelete