Lauk ni antara lauk feveret family akak. Simple tp tetap sedap.. Bahan pn senang & slalunya tersedia dh kt dapur.
Bahan2
1/2 kg daging - hiris nipis, cuci & toskn
kicap secukupnya
1 inci halia - hiris
2 batang cili merah - hiris
cili padi - hiris (ikut nk pedas mana)
1/2 labuh bawang besar kuning - potong bulat
sedikit minyak
air secukupnya
Cara2
1. Perap daging ngn kicap, xnk perap pn bleh
2. Masukkn daging yg dh diperap dlm kuali & tambahkn 1 cwn air. Masak daging hgga empuk. Klau daging x empuk lg, bleh tambah air lg...
3. Bila daging dh empuk & kuah dia agak pekat, masukkn minyak dalam kuali. Pastu masukkn cili merah, cili padi, halia & bawang merah. Masukkn juga sedikit lg kicap jika warna daging x cukup cantik.. Kasi make-up ckit biar sume deria tergoda... hehehe... Kacau sebati
4. Masak hgga semua bahan yg dimasukkn td agak layu.Pastu bleh la angkat & hidangkn... mkn ngn nasi putih mmg mabeles...
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment