1st time buat Nasi Arab ni... somi kata sedap.. so, len kali bleh la buat lg.. Bleh gak hidang tuk tetamu untuk apa2 majlis. Amik resepi dr dec_sc_girl... Tq atas resepi yg sedap ni. Cuma akak gantikan ayam ngn daging. Pastu akak igt beras Basmathi bnyk lg, rupanya tinggal ckit je. Terpaksa la campurkn ngn beras besa je. Apapn rasanya tetap sedap. Masak tuk lunch tghari td. Dh lama nk cuba resepi ni tp asyik tertangguh je. Kebetulan kak ipar & ank buah dtg dr Shah Alam.. so, akhirnya dpt gk try resepi ni.
Bahan2
Bahan A
1/4 kg daging - agak2 je la ye brapa bnyk nk - potong dadu & cuci bersih
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kiub pati ayam - sebaiknya guna la daging sebab kita guna daging
1/2 tsp jintan manis
1/2 tsp jintan putih
1/2 tbsp lada hitam
2 tbsp rempah kurma
Bahan B
3 cwn beras Basmathi - basuh & rendam dlm 20-30min
5 cwn air rebusan daging
2 tbsp minyak sapi
1/2 labu bawang besar - mayang
1/2 sos tomato - akak kurangkn ckit
Garam & gula secukup rasa
Hiasan
Daun bawang @ daun sup
Bawang goreng
Cara
1. Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah & halia. Pastu masukkn dalam periuk bersama semua Bahan A. Rebus hgga daging empuk. Masa ni guna la semua petua yg anda tau tuk lembutkn daging.. antaranya masukkn sudu besi, letak ckit soda bikarbonat, letak sebiji betik muda...Periuk tu bkn kotor ye - tu la rupanya bila kita rebus daging @ ayam.
2. Bila daging dh empuk, tutup api. Amik penapis & tapiskn hasil rebusan tu. Simpan air rebusan. Asingkan daging & amik serdak2 yg tinggal tu. Masukkn serdak2 tu dalam blend. Amik 1 cwn air rebusan daging & masukkn dlam blend td. Blend bahan2 tersebut hgga halus. Ketepikan
3. Toskn beras yg direndam tadi. Panaskn kuali & masukkn minyak sapi. Bla minyak dh panas, masukkn bawang besar yg dimayang. Tumis hgga bawang layu. Masukkn bahan kisar dr Langkah 2 td. Kacau seketika. Masukkn plak 3 - 4 cwn air rebusan daging td. Klau x cukup, tambah je ngn air paip. Masukkn garam & gula gula secukup rasa. Biar menggelegak jap. Masukkn beras & daging. Kacau rata
Bahan2
Bahan A
1/4 kg daging - agak2 je la ye brapa bnyk nk - potong dadu & cuci bersih
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 kiub pati ayam - sebaiknya guna la daging sebab kita guna daging
1/2 tsp jintan manis
1/2 tsp jintan putih
1/2 tbsp lada hitam
2 tbsp rempah kurma
Bahan B
3 cwn beras Basmathi - basuh & rendam dlm 20-30min
5 cwn air rebusan daging
2 tbsp minyak sapi
1/2 labu bawang besar - mayang
1/2 sos tomato - akak kurangkn ckit
Garam & gula secukup rasa
Hiasan
Daun bawang @ daun sup
Bawang goreng
Cara
1. Tumbuk kasar bawang putih, bawang merah & halia. Pastu masukkn dalam periuk bersama semua Bahan A. Rebus hgga daging empuk. Masa ni guna la semua petua yg anda tau tuk lembutkn daging.. antaranya masukkn sudu besi, letak ckit soda bikarbonat, letak sebiji betik muda...Periuk tu bkn kotor ye - tu la rupanya bila kita rebus daging @ ayam.
2. Bila daging dh empuk, tutup api. Amik penapis & tapiskn hasil rebusan tu. Simpan air rebusan. Asingkan daging & amik serdak2 yg tinggal tu. Masukkn serdak2 tu dalam blend. Amik 1 cwn air rebusan daging & masukkn dlam blend td. Blend bahan2 tersebut hgga halus. Ketepikan
3. Toskn beras yg direndam tadi. Panaskn kuali & masukkn minyak sapi. Bla minyak dh panas, masukkn bawang besar yg dimayang. Tumis hgga bawang layu. Masukkn bahan kisar dr Langkah 2 td. Kacau seketika. Masukkn plak 3 - 4 cwn air rebusan daging td. Klau x cukup, tambah je ngn air paip. Masukkn garam & gula gula secukup rasa. Biar menggelegak jap. Masukkn beras & daging. Kacau rata
Bahan2 yg telah menggelegak
Masukkn beras
Masukkn daging
4. Masak hgga beras menyerap semua kuah tu..
kuah yg semakin sedikit akibat diserap oleh beras
masa ni kena kacau ngn kerap ye..
takut nnt nasi hangus plak
Kuah yg dh diserap sepenuhnya
5. Bila beras dh menyerap kuah tu sepenuhnya, pindahkan beras td ke dalam periuk kukusan yg telah dipanaskn terlebih dahulu. Kukus hgga nasi masak...Bila dh masak bleh la hidangkan. Taburkn ngn bawang goreng & daun bawang
Bleh la hidang ngn lauk pilihan & acar timun...
Selamat Masak- Memasak ye...
sedapnyer kak nasik arab ni...nampak menyelerakan jer...=)
ReplyDeletesedap3x... sume org kt umah ni makan bertambah...cuma nk rebus daging hgga empuk tu la yg amik masa lama.. nk guna daging batang pinang mahal plak..
ReplyDelete