Assalamualaikum & salam sejahtera..
Resepi : Bubur Kacang Hijau + Durian
Sumber : Nuri @http://bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan2
- klau keluarga kecik buat 1/2 sukatan pn dh bnyk
Bahan A
1 cwn kacang hijau - akak rendam malam & esok pg baru masak
5 cwn air
10 ulas buah durian
Bahan B
1/2 cwn sagu kecik - akak rendam kejap supaya sagu cepat masak
5 cwn air
Bahan C
3/4 cwn gula - bleh kurangkn cikit lg
5 cwn santan sederhana pekat
1/2 cwn santan pekat - akak guna santan kotak brand Kara
1 tsp garam @ ikut citarasa
Cara2
1. Masukkn Bahan A dlm periuk yg agak besar. Rebus hgga kacang empuk. Tutup api & ketepikan
2. Amik periuk lain & masukkn 5 cwn air (Bahan B). Jerang hgga air mendidih. Toskan sagu & terus masukkn dlm periuk (dlm air yg tgh mendidih). Kacau selalu hgga sagu masak. Klau ada sagu yg kaler putih cikit2 tu xpe. Bila dh masak, tutup api. Tuang sagu dlm periuk berisi kacang hijau dlm Langkah 1 td
3. Masukkn Bahan C & buka api perlahan. Kacau selalu supaya santan x pecah minyak. Bila dh mendidih, bleh la tutup api.. siap..
Lg sedap dimakan selepas dh masukkn dlm fridge
Resepi : Bubur Kacang Hijau + Durian
Sumber : Nuri @http://bakery2embroidery.blogspot.com
Bahan2
- klau keluarga kecik buat 1/2 sukatan pn dh bnyk
Bahan A
1 cwn kacang hijau - akak rendam malam & esok pg baru masak
5 cwn air
10 ulas buah durian
Bahan B
1/2 cwn sagu kecik - akak rendam kejap supaya sagu cepat masak
5 cwn air
Bahan C
3/4 cwn gula - bleh kurangkn cikit lg
5 cwn santan sederhana pekat
1/2 cwn santan pekat - akak guna santan kotak brand Kara
1 tsp garam @ ikut citarasa
Cara2
1. Masukkn Bahan A dlm periuk yg agak besar. Rebus hgga kacang empuk. Tutup api & ketepikan
2. Amik periuk lain & masukkn 5 cwn air (Bahan B). Jerang hgga air mendidih. Toskan sagu & terus masukkn dlm periuk (dlm air yg tgh mendidih). Kacau selalu hgga sagu masak. Klau ada sagu yg kaler putih cikit2 tu xpe. Bila dh masak, tutup api. Tuang sagu dlm periuk berisi kacang hijau dlm Langkah 1 td
3. Masukkn Bahan C & buka api perlahan. Kacau selalu supaya santan x pecah minyak. Bila dh mendidih, bleh la tutup api.. siap..
Lg sedap dimakan selepas dh masukkn dlm fridge
assalamualaikum kak,
ReplyDeletebestnya bubur ni..terliur melihatnya...hehehe...
saya dah follow akak..nanti akak singgahlah blog saya.k...=)
Waalaikumussalam..
Deletejap lg singgah blog Bariyah ye..