Assaalamualaikum & salam sejahtera...
Entri yang lama sangat terpendam.. Baru malam ni dpt dikongsikan.
Resepi ni sama je ngn resepi Sotong Goreng Tepung Berbijan cuma gantikan je sotong ngn udang. Bahan2 & cara2 dia sume sama.
Resepi : Udang Goreng Tepung Berbijan
Sumber : Nuri
Bahan2
Udang secukupnya...
secubit garam
sedikit serbuk kunyit
Sebiji telur - pukul sedikit just bg putih & kuning bercampur rata
3/4 cwn tepung gandum
1/3 cwn tepung goreng segera (original -sbb xnk pedas)
1 tsp baking powder
1 1/2 tbsp bijan
sedikit bijian hitam - optional
Minyak tuk menggoreng
Cara2
1. Bersihkan udang, buang sebahagian kulitnya & tinggalkn sedikit kt bahagian ekornya. Belah belakang & buang uratnya. Toskan hgga btol2 kering. Bila dh kering, gaul udang ngn secubit kecil garam & sedikit kunyit. Ketepikan
2. Masukkn tepung gandum, tepung goreng segera, baking powder, bijan & bijian hitam dlm mangkuk. Gaul rata. Ketepikan
3. Masukkn udang yg telah digaul ngn garam + kunyit td ke dlam mangkuk telur. Kacau rata
4. Ambil udang dlam Langkah 3 td & gaul ngn campuran tepung. Pastikan sotong disaluti tepung sepenuhnya. Letakkan udang yg dh disalut td ke dalam pinggan/bekas lain. Sementara tu bleh la panaskan minyak
5. Bila minyak dh panas, goreng udang hgga keemasan dlm 3 - 4 minit.
6. Bila dh masak, angkat & toskan. Pastu bleh la hidang. Ratah camtu je pn sedap
Entri yang lama sangat terpendam.. Baru malam ni dpt dikongsikan.
Resepi ni sama je ngn resepi Sotong Goreng Tepung Berbijan cuma gantikan je sotong ngn udang. Bahan2 & cara2 dia sume sama.
Resepi : Udang Goreng Tepung Berbijan
Sumber : Nuri
Bahan2
Udang secukupnya...
secubit garam
sedikit serbuk kunyit
Sebiji telur - pukul sedikit just bg putih & kuning bercampur rata
3/4 cwn tepung gandum
1/3 cwn tepung goreng segera (original -sbb xnk pedas)
1 tsp baking powder
1 1/2 tbsp bijan
sedikit bijian hitam - optional
Minyak tuk menggoreng
Cara2
1. Bersihkan udang, buang sebahagian kulitnya & tinggalkn sedikit kt bahagian ekornya. Belah belakang & buang uratnya. Toskan hgga btol2 kering. Bila dh kering, gaul udang ngn secubit kecil garam & sedikit kunyit. Ketepikan
2. Masukkn tepung gandum, tepung goreng segera, baking powder, bijan & bijian hitam dlm mangkuk. Gaul rata. Ketepikan
3. Masukkn udang yg telah digaul ngn garam + kunyit td ke dlam mangkuk telur. Kacau rata
4. Ambil udang dlam Langkah 3 td & gaul ngn campuran tepung. Pastikan sotong disaluti tepung sepenuhnya. Letakkan udang yg dh disalut td ke dalam pinggan/bekas lain. Sementara tu bleh la panaskan minyak
5. Bila minyak dh panas, goreng udang hgga keemasan dlm 3 - 4 minit.
6. Bila dh masak, angkat & toskan. Pastu bleh la hidang. Ratah camtu je pn sedap
Assalamualaikum...sedap nmpk udang ni..klu dpt cicah dgn cili sos...mengancam...
ReplyDeleteem, nampak sedap ni..
ReplyDelete