Assalamualaikum & salam sejahtera..
Apam Labu ni akak ubah suai daripada resepi Apam Tepung Gandum Kak Fida.
Resepi : Apam Labu
Sumber : Olahan sndri drpd resepi Apam Tepung Gandum
Bahan2
2 cawan tepung gandum
200gm labu yang telah direbus & dilecek
1 paket yis
1 3/4 cwn air suam
1/3 cwn gula pasir kasar - klau suka manis bleh tambah..
secubit garam
Cara2
1. Masukkn tepung gandum, gula, yis dan garam dlm mangkuk adunan yg besar. Kacau rata
2. Masukkn air & kacau sebati.
3. Masukkn labu yg telah dilecek. Kacau sebati
4. Tutup adunan & biar kembang 2x ganda
5. Panaskan kukusan & griskan acuan dengan sedikit minyak masak. Tuang sedikit adunan hgga hampir penuh dlm acuan tadi.
6. Kukus lbh kurang 10 minit dengan api besar.. Apabila dh masak, keluarkan apam & boleh dimakan begitu saja @ dimakan bersama kelapa parut putih yg juga telah dikukus
Apam Labu ni akak ubah suai daripada resepi Apam Tepung Gandum Kak Fida.
Resepi : Apam Labu
Sumber : Olahan sndri drpd resepi Apam Tepung Gandum
Bahan2
2 cawan tepung gandum
200gm labu yang telah direbus & dilecek
1 paket yis
1 3/4 cwn air suam
1/3 cwn gula pasir kasar - klau suka manis bleh tambah..
secubit garam
Cara2
1. Masukkn tepung gandum, gula, yis dan garam dlm mangkuk adunan yg besar. Kacau rata
2. Masukkn air & kacau sebati.
3. Masukkn labu yg telah dilecek. Kacau sebati
4. Tutup adunan & biar kembang 2x ganda
5. Panaskan kukusan & griskan acuan dengan sedikit minyak masak. Tuang sedikit adunan hgga hampir penuh dlm acuan tadi.
6. Kukus lbh kurang 10 minit dengan api besar.. Apabila dh masak, keluarkan apam & boleh dimakan begitu saja @ dimakan bersama kelapa parut putih yg juga telah dikukus
Sedap saya olah dr apam kentang
ReplyDelete