Dengarlah

Friday, 2 November 2012

Kek Lapis Keju Strawberi

Assalamualaikum & salam sejahtera


Kek lapis yg menjadi kegemaran akak & family. Mmg sedap. Yg ni ntah dh kali ke berapa dh buat.

Resepi : Kek Lapis Keju Strawberi
Sumber : Resepi asal amik dr Brother Rozzan tp akak dh ubah cikit ikut citarasa akak

Bahan2
250gm cream cheese - akak guna brand Anchor
250gm butter berkualiti - akak guna brand SCS
1 tbsp ovalatte
70gm gula pasir halus
8 biji telur Gred A 
370gm susu pekat - bleh kurangkn sedikit
170gm tepung superfine 
100gm horlicks
3 tbsp jem strawbery - akak guna brand Lady's Choice
sedikit perisa strawberi & pewarna pink

Cara2
1. Pukul cream cheese, butter & ovalatte hgga kembang & berkrim

2. Masukkn gula sedikit demi sedikit. Pukul hgga kembang

3. Masukkn telur 1 per 1 & pukul sebati setiap kali telur dimasukkn

4. Perlahankan mixer & masukkn susu pekat. Pukul sebentar biar sebati

5. Perlahankn mixer & masukkn tepung & horlicks. Pukul sebati

6. Bahagikan kpd 2 bahagian yg sama bnyk 
    i1 bahagian biar ngn kaler ori dia
    ii) 1 bahagian lg buh perisa strawberi, jem strawberi & pewarna  
         pink. kacau sebati   

Cara Melapis 
Cara melapis bleh ikut kreativiti masing-masing..


1. Amik 7 sudu makan adunan kaler ori & masukkn dlm loyang 8"x8" yg telah dialas ngn kertas & digriskan. Bakar selama 5 - 6 minit pd suhu 190'C guna api atas bawah. Bakar hgga permukaan kek jd perang tp jgn sampai hangit..


2. Keluarkan loyang kek & tekan kek ngn penekan kek @ belakang sudu. Pastu, masukkn plak 7 sudu makan adunan kaler pink & ratakan. Bakar ngn api atas sahaja pd suhu 190'C

3. Ulang Langkah 1 & 2 hgga adunan abis @ bleh ikut kreativiti masing2.  Lapisan terakhir turunkn suhu kepada 160'C & bakar selama 15minit @ hgga kek masak sepenuhnya. Lapisan terakhir guna api atas bawah ye





Biar kek sejuk sedikit sebelum keluarkan drpd loyang. Kek kena btol2 sejuk baru cantik dipotong. Kek ni lbh sedap dimakan selepas 2 ari.. baru terasa nikmatnya.. hehehe....

4 comments:

  1. As salam kak,
    sy copy resepinya dulu ye...mcm sedap je nie...nnti nak try buat lah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.... silakan.. semoga kek ni akan menjadi antara kek lapis kegemaran Asyifa nnt...

      Delete
  2. salam ziarah.

    sedapnya kek lapis. mmg akak suka sgt kek lapis cheese. Biasanya bahagian cheese, akak letak serbuk cheese CM. Sb akan terasa seakan2 sos cheese wedge. Cuba jeling entry akak di cheezemaz.blogspot.com/2012/10/kek-lapis-rainbow-cheeze-maz.html


    Jemput ke blog akak di cheezemaz.blogspot.com. Mana tau berkenan nak rasa serbuk cheese CHEEZE MAZ, yg bila dicampur air akan menghasilkan sos cheese seenak sos cheeze wedge, KFC. Lagipun hy RM 10.00 untuk 1 pack seberat 200 gram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak Maz.. TQ dtg sini

      Igtkan cheese powder ni hanya bleh tuk buat makanan dlm kategori yg sama waktu ngn wedges & bkn kuih muih @ kek

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...