Antara resepi yg dh lama berada dlm list menunggu turn tuk dibuat. Bila tnya hubby, nk x makan Durian Cheese Cake?.. Laju je hubby kata ye. So, dpt la buat kek ni.
Resepi amik dr http://zachoes.blogspot.com. TQ Zack. Tp ada bhn yg akak tambah sedikit
Bahan2
Dasar Kek (Base)
140gm biskut marie - masukkn dlm plastik & hancurkn halus
1/2 cwn nestum - xde dlm resepi asal
15gm gula kastor
65gm butter dicairkn
Filling
175gm isi durian yg telah dilecek - akak guna penapis tuk lecek supaya dpt hasil yg halus
250gm cream cheese
50gm gula kastor
2 tbsp tepung jagung - akak guna 1 tbsp tepung jagung + 1 tbsp tepung kastad
90ml susu cair
50ml non-dairy whipping cream
1 1/2 biji telur Gred A
Topping
80gm isi durian yg telah dilecek
32gm susu cair
22gm non-dairy whipping cream
15gm gula kastor
1/2 biji telur + 1/2 biji kuning telur Gred A
Hiasan
3/4 cwn non-dairy whipping cream
- pukul hgga kental & kaku
Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 160'C tp akak turunkn suhu kepada 150'C selepas loyang kek dimasukkn
2. Campurkn semua bahan tuk base & gaul sebati. Tekan padat dlm dasar loyang yg telah dilapik ngn kertas & telah digris. Masukkn dlm fridge. (Gunakn loyang springform)
Base
3. Sementara tu, sediakan filling dia...
Pukul cream cheese & gula kastor hgga kembang & gebu. Masukkn isi durian, susu cair, whipping cream, tepung jagung & tepung kastad. Pukul sebati. Masukkn telur & pukul lg hgga sebati
Cream cheese + gula kastor. Pukul hgga kembang
Masukkn isi durian, susu cair, whipping cream,
tepung jagung & tepung kastad. Pukul sebati
Masukkn telur & pukul lg hgga sebati
Adunan yg dh siap. Adunan mmg cair
4. Keluarkn loyang berisi base td & tuang adunan cream cheese ke atas base td
Tuang adunan cream cheese ke dlm loyang berisi base
5. Bakar cara steam bath selama 1 jam. Pastikan loyang dibalut ngn aluminium foil 2 @ 3 kali supaya air x masuk dlm loyang kek. Akak x buat camni sbb akak letak loyang berisi air di tingkat bawah & loyang kek di tingkat tengah. Rotate loyang pd 5 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yg dibakar rata.
Bakar steam-bath/ bain-marie
6. Topping
Campurkn semua bahan topping & kacau sebati. Apabila kek dh masak, tuang adunan topping ni ke atas kek. X perlu tunggu kek sejuk. Pas keluar je dr oven, terus tuang adunan topping ke atasnya. Bakar lg selama 20minit @ hgga permukaan topping ni agak kering. Klau sentuh ngn jari, topping tu x melekat kt jari.
Masukkn semua bhn topping dlm mangkuk & kacau sebati
Adunan topping yg dh siap
Kek yg dh masak
Tuang adunan topping ke atas kek yg dh masak td
7. Keluarkan kek dr oven & biarkn kek sejuk di atas redai bersama loyangnya. Apabila dh sejuk, masukkn kek ngn loyangnya sekali ke dlm fridge selama 4 - 5 jam @ semalaman.
Sejukkn kek yg dh masak atas redai bersama loyangnya
kek yg dh btol2 sejuk
8. Apabila kek dh betol2 sejuk, keluarkn dr loyang & salut ngn non-dairy whipping cream @ fresh cream yg telah dipukul hgga kaku. Pastu, masukkn semula dlm fridge dlm sejam. Selepas tu, bleh la dimakan... sedapppp....
Keluarkn kek dr loyangnya
Non-dairy whipping cream@ fresh cream (fc) yg akak guna
salut kek ngn fc & hias la ikut suka
Bunga dr fc
yummyyyy.....
Peminat durian bleh la try gabungan durian & cheese ni. Bg akak, x menghampakan..
Selamat mencuba & happy baking .... :)
Ya Allah sedapnyerrrr!!! segelen telan ayaq lioq dah ni...
ReplyDeletetQ sis..baru plan nk buat..sguh details info nye tq tq sis :)
ReplyDeleteSalam Ramadhan utk sis sefamili ya
Most welcome dear... Salam Ramadhan gak tuk awk & family
DeleteThis was great tto read
ReplyDelete