Dengarlah

Monday, 9 July 2012

Baked Durian Cheese Cake

Assalamualaikum & salan sejahtera...

Antara resepi yg dh lama berada dlm list menunggu turn tuk dibuat. Bila tnya hubby, nk x makan Durian Cheese Cake?.. Laju je hubby kata ye. So, dpt la buat kek ni. 



Resepi amik dr http://zachoes.blogspot.com. TQ Zack. Tp ada bhn yg akak tambah sedikit

Bahan2

Dasar Kek (Base)
140gm biskut marie - masukkn dlm plastik & hancurkn halus
1/2 cwn nestum - xde dlm resepi asal
15gm gula kastor
65gm butter dicairkn

Filling
175gm isi durian yg telah dilecek - akak guna penapis tuk lecek supaya dpt hasil yg halus
250gm cream cheese
50gm gula kastor
2 tbsp tepung jagung - akak guna 1 tbsp tepung jagung +  1 tbsp tepung kastad 
90ml susu cair
50ml non-dairy whipping cream
1 1/2 biji telur Gred A


Topping
80gm isi durian yg telah dilecek
32gm susu cair
22gm non-dairy whipping cream
15gm gula kastor
1/2 biji telur + 1/2 biji kuning telur Gred A


Hiasan
3/4 cwn  non-dairy whipping cream 
- pukul hgga kental & kaku


Cara2
1. Panaskn oven pd suhu 160'C tp akak turunkn suhu kepada 150'C selepas loyang kek dimasukkn


2. Campurkn semua bahan tuk base & gaul sebati. Tekan padat dlm dasar loyang yg telah dilapik ngn kertas & telah digris. Masukkn dlm fridge. (Gunakn loyang springform)
Base

3. Sementara tu, sediakan filling dia...
Pukul cream cheese & gula kastor hgga kembang & gebu.  Masukkn isi durian, susu cair, whipping cream, tepung jagung &     tepung kastad. Pukul sebati. Masukkn telur & pukul lg hgga sebati
Cream cheese + gula kastor. Pukul hgga kembang

Masukkn isi durian, susu cair, whipping cream, 
tepung jagung & tepung kastad. Pukul sebati

Masukkn telur & pukul lg hgga sebati

Adunan yg dh siap. Adunan mmg cair

4. Keluarkn loyang berisi base td & tuang adunan cream cheese ke atas base td
Tuang adunan cream cheese ke dlm loyang berisi base


5. Bakar cara steam bath selama 1 jam. Pastikan loyang dibalut ngn aluminium foil 2 @ 3 kali supaya air x masuk dlm loyang kek.  Akak x buat camni sbb akak letak loyang berisi air di tingkat bawah & loyang kek di tingkat tengah. Rotate loyang pd 5 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yg dibakar rata. 
Bakar steam-bath/ bain-marie


6. Topping 
Campurkn semua bahan topping & kacau sebati. Apabila kek dh masak, tuang adunan topping ni ke atas kek. X perlu tunggu kek sejuk. Pas keluar je dr oven, terus tuang adunan topping ke atasnya.  Bakar lg selama 20minit @ hgga permukaan topping ni agak kering. Klau sentuh ngn jari, topping tu x melekat kt jari.
Masukkn semua bhn topping dlm mangkuk & kacau sebati

Adunan topping yg dh siap

Kek yg dh masak

Tuang adunan topping ke atas kek yg dh masak td

7. Keluarkan kek dr oven & biarkn kek sejuk di atas redai bersama loyangnya. Apabila dh sejuk, masukkn kek ngn loyangnya sekali ke dlm fridge selama 4 - 5 jam @ semalaman.
Sejukkn kek yg dh masak atas redai bersama loyangnya

kek yg dh btol2 sejuk


8. Apabila kek dh betol2 sejuk, keluarkn dr loyang & salut ngn non-dairy whipping cream @ fresh cream yg telah dipukul hgga kaku. Pastu, masukkn semula dlm fridge dlm sejam. Selepas tu, bleh la dimakan... sedapppp....
Keluarkn kek dr loyangnya

Non-dairy whipping cream@ fresh cream (fc) yg akak guna

salut kek ngn fc & hias la ikut suka

Bunga dr fc

yummyyyy.....


Peminat durian bleh la try gabungan durian & cheese ni. Bg akak, x menghampakan..








Selamat mencuba & happy baking .... :)
 

4 comments:

  1. Ya Allah sedapnyerrrr!!! segelen telan ayaq lioq dah ni...

    ReplyDelete
  2. tQ sis..baru plan nk buat..sguh details info nye tq tq sis :)

    Salam Ramadhan utk sis sefamili ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear... Salam Ramadhan gak tuk awk & family

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...