Dengarlah

Thursday, 28 June 2012

Snow Cheese Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Ari ni terbuat gak Snow Cheese Cake yg dh lama berada dlm list. Klau ikutkn nk buat bila balik Jb nnt tp disebabkn boring, akhirnya mintak hubby tlg antarkn g Bagus Bakery tuk beli bahan2 nk buat kek ni. Tp biasa la klau dh g kedai bakery, benda yg xde dlm list pn akan terbeli gak. Sib bek la dlm purse x bnyk duit klau x mesti lg rambang mata dibuatnya..

Sbnrnya dh lama gak terpandang kek ni. Apabila ramai yg kata sedap, tu yg hati berkobar-kobar nk try tu. Ditambah lg ngn godaan oleh pic2 Snow Cheese Cake Umi Nadia Yunus. TQ Umi. Tp mmg betul la sedap. Buat 1 loyang, dh tinggal cikit je lg.

Senang je nak buat kek ni. Lg senang klau guna tepung sponge mix. Tepung sponge mix yg akak guna tu akak beli kt Bagus Bakery ngn harga RM5.90 tuk 1kg. Bg akak berbaloi-baloi sbb bleh buat 4 biji kek span.

Resepi : Snow Cheese Cake
Sumber : Umi Nadia Yunus
               Nuri@http://bakery2embroidery.blogspot.com/

Bahan2
Kek Span
Bahan A
250gm tepung Sponge Cake Mix

4 biji telur Gred A

65gm air


Bahan B

65 gm minyak @ marjerin yg dh dicairkn - akak guna minyak kacang soya


Cara2
1. Pukul @ putar Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Pastu, teruskn pukul ngn kelajuan tinggi (fast speed) selama 6 - 8 minit

2. Masukkn Bahan B & kaup balikkn hgga sebati. Pastikan xde minyak @ marjerin yg x sebati di dasar mangkuk adunan


3. Tuang dlm loyang yg telah dialas ngn baking paper & digris. Bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40minit @ hgga kek masak sepenuhnya. Suhu & masa membakar sebenarnya ikut oven masing2 ye.


4. Kuarkn kek & terbalikkn di atas redai bersama loyangnya sekali selama 10 minit. Biar kek sejuk sedikit baru kuarkn dr loyang
 



Topping @ Cream Cheese Frosting - My Way
250gm cream cheese - akak guna brand Philadelpia
- biar cream cheese lembut pd suhu bilik
3/4 cwn susu pekat - klau x suka manis, bleh kurangkn
5 tbsp (sudu besar) yogurt 
1 tsp (sudu teh) gelatin 
1 tbsp air


parutan cheddar cheese secukupnya
-guna 1/2 buku pn dh cukup 

Cara2
1. Taburkn gelatin dlm mangkuk tahan panas berisi 1 tbsp air. Biar dlm 10minit. Pastu double-boilkn hgga gelatin cair sepenuhnya. Angkat & ketepikan jap


2.Pukul semua bahan Topping kecuali parutan cheddar cheese. Pukul hgga sebati & x berketul-ketul.
Pukul cream cheese + susu pekat + yogurt

Pukul hgga jd camni

3. Masukkn gelatin & pukul sebati ngn kelajuan plg perlahan (speed 1) 
Masukkn gelatin yg dh dicairkan & pukul perlahan

Adunan cream cheese frosting yg dh siap


Cara Melapis Kek
1. Belah kek kpd 2 @ 3 bahagian secara mendatar

2. Ambil 1 bahagian kek & sapukan cream cheese frosting di atas permukaan kek

3. Ambil 1 bahagian kek lg & tindihkan di atas kek pertama td. Sapukan cream cheese frosting pd keseluruhan kek & ratakan



4. Taburkan permukaan kek ngn parutan cheddar cheese
Cheddar cheese yg dh diparut @ disagat

Taburkn parutan cheddar cheese pd keseluruhan kek

5. Sejukkn kek dlm fridge hgga cream cheese frostingnya agak keras lbh kurang 2 jam. Pastu bleh la potong & hidangkn.. 
dh siap tabur parutan cheddar, bleh la masukkn dlm fridge biar keras sedikit


sedapppp...


Peminat cheese cake bleh la try resepi ni. Klau nk try versi asal resepi yg Umi Nadia beri bleh tgk resepi kt bawah ni ye. Resepi yg Umi share lbh mudah tp rasa tetap sedap k..

Resepi Cream Cheese Frosting ( Umi Nadia )
250gm cream cheese
1 cwn susu pekat
1 tbsp jus lemon
- Pukul semua bahan hgga gebu. Pastu bleh la lepa kt kek

6 comments:

  1. apa bezanya klau letak gelatin tu kak?
    creamnya lbih kaku atau lebih pekat ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah.. cream cheese frosting tu akan lbh keras berbanding xde gelatin. Rasa dia lbh kurang sama la ngn no bake cheese cake tu. Klau buh oreo dlm adunan cream cheese frosting ni, pastu masukkn dlm frigde hgga keras, jd no bake oreo cheese cake

      Delete
  2. akak boleh x kalo kite wat kukus?berapa lame ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pasti la dik bleh kukus ke x.. sbb akak x pnh buat kaedah kukus...

      Delete
  3. Kak, kenapa I bake sponge cake mix tak sama dengan aKak bake punya ? tengah tengah cake naik sangat tinggi ?I nampak akak punya sama rata tinggi ? apakah petuanya ? jika ada, tolong share ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg tu bergantung pd oven masing2. Kdg2,akak bakr 30 minit api bawah pastu baru guna api atas bawah. Suhu jg bgntung pd oven masing2

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...