Assalamualaikum & salam sejahtera...
Rainbow Cake ni sbnrnya pnh buat lama dlu. Tp hasilnya x la secantik kali ni. Ramai yg kata kek ni sedap tu yg try kali kedua ni sbb yg pertama dlu akak rasa x brapa sedap. Bila dh try yg second ni rasa dia mmg la sedap dr yg 1st tu tp bg akak kek ni still bkn citarasa akak.. Lain org lain pandangan & citarasa dia kan.
Kali ni akak hias kek ni guna non-dairy whipping cream. Tp sayangnya x dpt nk amik pic yg jelas sbb dh hias malam & pd malam tu gak, dpt berita yg sedih... kak ipar yg baik hati & dermawan pd sedara2 dia dh pergi tuk selama-lamanya. So, dlm pukul 1.30 pagi, akak & family gerak dr JB ke Shah Alam. Smoga arwah d tempatkn di kalangan org2 yg solehah.. Amiiinn.
Resepi kali ni akak amik dr Fb Marizah Miza. Marizah plak amik dr Kak Puteri Manja - member fb gak yg rajin dlm baking2 ni. TQ atas perkongsian ilmu ni.
Resepi : Rainbow Cake
Sumber : Marizah Miza & Puteri Manja
Bahan2
3 cwn tepung gandum
4 tsp baking powder
1 cwn (180g) butter
1 1/4 cwn gula kastor
4 tsp baking powder
1 cwn (180g) butter
1 1/4 cwn gula kastor
5 biji putih telur gred A pada suhu bilik
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn susu segar suhu bilik
pewarna & perisa ikut suka
2 sdt esen vanila
1 ½ cwn susu segar suhu bilik
pewarna & perisa ikut suka
Cara2
1. Ayak tepung & baking powder bersama
2. Gris loyang saiz 7" & alas ngn baking paper. Griskn sekali baking paper tersebut
3. Pukul butter & gula hingga kembang
4. Masukkan telur sedikit demi sedikit & terus pukul hingga adunan pekat
Masukkn putih telur
Pukul sebati
Masukkn putih telur lg
Pukul sebati
Nnt akan dpt adunan camni
Masukkn tepung & kacau sebati
Masukkn susu & kacau sebati
Masukkn tepung lg & kacau sebati
Dpt adunan pekat camni
6.
Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Klau nk setiap lapisan tu sama
besar, bleh timbang kepada 7 & setiap bahagian tu lbh kurang 200gm. Bubuh pewarna atau perisa ikut suka pd setiap satu bahagian
9.
Apabila dh masak, kuarkn dr oven & lalukan pisau pada tepi loyang
& goyang2kn loyang tuk melonggarkn kek. Pastu terbalikkn loyang atas
redai & kuarkn kek. Keluarkn sekali baking paper dia.
Kek yg dh masak..
10. Bersihkan loyang dr sisa2 kek yg dh dibakar & griskn. Alas ngn baking paper & griskn paper tu. Tuang plak adunan kaler lain. Bakar lg cam dlm Langkah 8. Ulang hgga semua bahagian adunan dh abis dibakar.
Biarkn kek betul2 sejuk baru hias ngn frosting pilihan. Masa buat ari tu kek ni rasanya blom btol2 sejuk sbb cepat je FC tu cair..
Lama dah teringin nak buat kek ni tapi tak de masa...bila akak post entri,semangat makin membara.boleh lah buat untuk birthday anak say minggu depan...thanks kak nuri..=)
ReplyDeletemost welcome dear
Deletecantiknya color2 tue..teringin sgt nk cuba buat..:)
ReplyDeleteTQ.. try la. X la susah cuma amik masa
Deletesuke blog akak sebab cara2nya bergambar. suke tengok
ReplyDeleteTQ.. smoga salalu berkunjung ke sini
Deletesalam . kak nuri nak bertanya . kalau kukus kek tu boleh ke ?
ReplyDeletewaalaikumussalam... yg tu akak x bleh nk jawab sbb x pnh try kukus lg.. mmber baking pn xde lg yg try kukus..
Delete