Assalamualaikum & salam sejahtera...
Terpandang resepi ni kt wall seorg teman FB tp x igt la plak sape. Trus klik kt link tu. Oleh sbb mmg x pnh try lagi buat Swiss Roll ni, tingin gak nk try.
Sbnrnya dlu2 pnh buat kek ala2 Swiss Roll tp resepi dia x sama. Lgpn masa tu masa sekolah menengah x aktif lg salin resepi. Tu yg x igt tu. Tp dlu slalu buat inti jem nenas. Sedap gak..
Kek Swiss Roll Zirafah (jd ke corak zirafah tu...hehehe...) ni rasa dia lembut, gebu & semestinya sedap. Mencabar gak la bg akak nk buat swiss roll ni.
Resepi : Swiss Roll Zirafah
Sumber : http://resipicitarasawan.blogspot.com
Bahan2
Adunan Coklat
Bahan A
3 biji kuning telur
15gm gula kastor
60ml air
40ml minyak masak
75gm tepung gandum - ayak
1/2 tsp esen vanila
Bahan B
8gm serbuk koko - ayakkan
1 sudu teh coklat emulco - akak x letak
Bahan C
3 biji putih telur
50gm gula kastor - akak guna 40gm je
1/4 sudu teh krim tar-tar - x bubuh pn xpe
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur - guna telur Gred B & C pn bleh.. sbb guna ckit je
2 sudu teh gula kastor
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar adunan yg diketepikan dr Adunan Bahan A nnt
Cara2
1. Sediakan Loyang 10" x 10" - akak guna loyang 9" x 11" sbb loyang 10" x 10" x muat dlm oven akak.
- Lakarkan corak zirafah di atas kertas. Masukkn lakaran td ke dalam loyang
- amik 1 keping kertas lg & tindihkn di atas lakaran td.
- amik berus, celup ngn minyak & sapukan di atas kertas dlm loyang td. Nnt akan nampak la lakaran yg kita buat td.. Ketepikan jap
- Masukkn esen vanila, air & minyak. Pukul sebati
- Masukkn tepung & kaup-balikkan hgga sebati
- Ketepikan 2 sudu besar adunan ni untuk buat corak zirafah nnt
3. Pukul Bahan C hgga kembang & bertanduk ( buat meringue). Ketepikan jap
4. Masukkn Bahan B ke dalam Adunan Bahan A. Gaul sebati
5. Masukkn meringue dr Langkah 3 td. Kaup-balikkn hgga sebati. Ketepikan jap
Adunan Corak Zirafah
1. Pukul putih telur & gula hgga kembang & bertanduk
2. Masukkn 2 sudu besar adunan yg diketepikan td. Kaup-balikkan hgga sebati
3. Masukkn adunan dlm piping bag & gunting sedikit hujungnya. Paipkn ikut lakaran.
4. Bakar dlm oven selama 1 minit pd suhu 165'C.
5. Kuarkn loyang & tuang adunan coklat. Kentak-hentakkn loyang ngn perlahan tuk keluarkn bubble dia
6. Bakar lg pd suhu 180'C selama 10 -14 minit. Klau x masak lg.. tambahkn je masa membakar. Tp suhu pn kena ikut oven masing2 gak.
7. Bila kek dh masak, keluarkn dr oven & telangkupkan di atas redai (wire rack). Biar sejuk sikit baru kuarkn dr loyang. Keluarkn kertas alasnya ngn perlahan2 supaya corak tidak rosak
8. Pastu terbalikkn kek ngn berhati-hati ( corak zirafah kt bawah) di atas sekeping kertas yg besar. Sapukan apa2 krim/jem & filling yg disukai. Ratakan & gulung ngn perlahan-lahan tetapi padat. Then, masukkn dlm fridge selama 1 jam sebelum potong2...
Ok... resepi dh ada.. bleh la try bg sesapa yg nk try.. klau malas nk buat corak zirafah ni.. bleh je gunakan adunan kek ni tuk buat kek swiss roll yg besa..
Terpandang resepi ni kt wall seorg teman FB tp x igt la plak sape. Trus klik kt link tu. Oleh sbb mmg x pnh try lagi buat Swiss Roll ni, tingin gak nk try.
Sbnrnya dlu2 pnh buat kek ala2 Swiss Roll tp resepi dia x sama. Lgpn masa tu masa sekolah menengah x aktif lg salin resepi. Tu yg x igt tu. Tp dlu slalu buat inti jem nenas. Sedap gak..
Kek Swiss Roll Zirafah (jd ke corak zirafah tu...hehehe...) ni rasa dia lembut, gebu & semestinya sedap. Mencabar gak la bg akak nk buat swiss roll ni.
Resepi : Swiss Roll Zirafah
Sumber : http://resipicitarasawan.blogspot.com
Bahan2
Adunan Coklat
Bahan A
3 biji kuning telur
15gm gula kastor
60ml air
40ml minyak masak
75gm tepung gandum - ayak
1/2 tsp esen vanila
Bahan B
8gm serbuk koko - ayakkan
1 sudu teh coklat emulco - akak x letak
Bahan C
3 biji putih telur
50gm gula kastor - akak guna 40gm je
1/4 sudu teh krim tar-tar - x bubuh pn xpe
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur - guna telur Gred B & C pn bleh.. sbb guna ckit je
2 sudu teh gula kastor
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar adunan yg diketepikan dr Adunan Bahan A nnt
Cara2
1. Sediakan Loyang 10" x 10" - akak guna loyang 9" x 11" sbb loyang 10" x 10" x muat dlm oven akak.
- Lakarkan corak zirafah di atas kertas. Masukkn lakaran td ke dalam loyang
- amik 1 keping kertas lg & tindihkn di atas lakaran td.
- amik berus, celup ngn minyak & sapukan di atas kertas dlm loyang td. Nnt akan nampak la lakaran yg kita buat td.. Ketepikan jap
2. Adunan Coklat
- Pukul kuning telur & gula hgga kembang.Pukul kuning telur & gula hgga kembang
adunan kuning telur yg dh kembang
- Masukkn esen vanila, air & minyak. Pukul sebati
Masukkn air
Masukkn minyak
Pukul sebati hgga kembang
- Masukkn tepung & kaup-balikkan hgga sebati
- Ketepikan 2 sudu besar adunan ni untuk buat corak zirafah nnt
3. Pukul Bahan C hgga kembang & bertanduk ( buat meringue). Ketepikan jap
ni yg dinamakn bertanduk... tgk tu ada 4 tanduk.. hehehe...
4. Masukkn Bahan B ke dalam Adunan Bahan A. Gaul sebati
5. Masukkn meringue dr Langkah 3 td. Kaup-balikkn hgga sebati. Ketepikan jap
Adunan Corak Zirafah
1. Pukul putih telur & gula hgga kembang & bertanduk
2. Masukkn 2 sudu besar adunan yg diketepikan td. Kaup-balikkan hgga sebati
3. Masukkn adunan dlm piping bag & gunting sedikit hujungnya. Paipkn ikut lakaran.
Sbnrnya kn.. bukan ni lakaran yg akak buat.. ni terus je paipkn
sbb lakaran yg akak buat tu loyang dia x muat dlm oven akak. Dh paipkn, masa nk bakar tu..
Ya Allah.. x muat rupanya.. tu yg jd cam pic kat atas ni
Ya Allah.. x muat rupanya.. tu yg jd cam pic kat atas ni
4. Bakar dlm oven selama 1 minit pd suhu 165'C.
5. Kuarkn loyang & tuang adunan coklat. Kentak-hentakkn loyang ngn perlahan tuk keluarkn bubble dia
6. Bakar lg pd suhu 180'C selama 10 -14 minit. Klau x masak lg.. tambahkn je masa membakar. Tp suhu pn kena ikut oven masing2 gak.
7. Bila kek dh masak, keluarkn dr oven & telangkupkan di atas redai (wire rack). Biar sejuk sikit baru kuarkn dr loyang. Keluarkn kertas alasnya ngn perlahan2 supaya corak tidak rosak
8. Pastu terbalikkn kek ngn berhati-hati ( corak zirafah kt bawah) di atas sekeping kertas yg besar. Sapukan apa2 krim/jem & filling yg disukai. Ratakan & gulung ngn perlahan-lahan tetapi padat. Then, masukkn dlm fridge selama 1 jam sebelum potong2...
Sapukan apa2 filling.. akak guna buttercream & choc ganache yg agak pekat
Dh gulung camni.. terus masukkn dlam fridge selama 1 jam
Ni baru kuarkn dr fridge...
Potong-potong & bleh la ngap.. nyummmm....
Ok... resepi dh ada.. bleh la try bg sesapa yg nk try.. klau malas nk buat corak zirafah ni.. bleh je gunakan adunan kek ni tuk buat kek swiss roll yg besa..
cantiknya..teringin nak buat kek gulung camni..sha tengok dalam blog kak wan kot tak salah...masalahnya buat kek gulung pon tak pernah..
ReplyDeleteTQ Sha... sya tgk dr blog kak wan gak la.. dlu2 slalu gak buat kek gulung ni tp kitaorg panggil baulu gulung & buh jem nenas tuk inti dia.. sedap tp lg senang nk buat dr yg ni..
ReplyDelete