Assalamualaikum & salam sejahtera
Ni 2nd time buat kek ni.. 1st time buat.. masa sejuk trus makan. Rasa kurang sedap la plak. Tp xde la sampai buang. Akak buh je choc topping pastu masukkn dlm fridge. Esoknya, kuarkn dr fridge.. & akak biar je hgga kek lembut semula. Pastu taburkn almond flakes yg telah dipanggang kejap. Masa makan tu, Ya Allah.... x sangka sedapnyeee...
camni la rupa kt dalam dia
Tu yg asyik tingat je kt kek ni.. tp x buat2 gak sbb bnyk sgt list menuggu ni.. hehehe.... tp sbb nak abiskn choc ganache yg dh buat 2 @ 3 minggu lalu, akak pn buat la kek ni.. Lgpn nk try buat bunga ros guna choc ganache yg x brapa nk jadi dlu tu.. Alhamdulillah, kali ni menjadi walaupn xde la secantik mana.. tp choc ganache tuk buat bunga tu mmg perlu diperbaiki lg
Resepi : Supermoist Eggless Choc Cake (Kukus)
Sumber : DjDayang Jack @ dayangjack.blogspot.com
Bahan2
1 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 cwn serbuk koko
2 sudu besar tepung susu - akak buh 3 sudu besar
- ayak bersama semua bahan di atas
1 1/4 cwn air dr peti ais
1 cwn gula perang -klau kek buh topping, bleh kurangkn sukatan ni
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco - akak x letak
secubit garam
1/2 cwn minyak masak
1 sudu teh cuka
Nota
- klau nk dapatkn kek yg tinggi cam kt pic, kena doublekn adunan & guna loyang 6" Cara2
1. Panaskn kukusan. Griskan loyang & lapik ngn kertas
2. Masukkn bahan2 yg dh diayak ke dalam mangkuk. Masukkn plak garam & gula perang. Kacau rata
Masukkn bahan2 ayak dalam mangkuk
Masukkn gula (akak campur gula perang ngn gula kastor ) & garam
Kacau rata
3. Masukkn air sejuk, minyak masak, esen vanila & coffee emulco. Kacau perlahan menggunakan whisk. Pastikan adunan x berketul-ketul. Klau berketul2 gak, bleh la tapis ye
Masukkn bahan2 cecair
Kacau sebati
Klau berketul2, tapiskn je
4. Masukkn cuka & kacau serta-merta
Ni dh buh cuka
5. Tuang dlm loyang & kukus selama 1 jam@ hgga kek masak. Masa buat ari tu, akak doublekn adunan & guna loyang saiz 6". So, masa kukus dia lg lama.. dlm 1 jam 40minit gak..
Tuang dalam loyang
Tutup loyang ngn aluminium foil yg telah disapu ngn butter
Yg ni dh masak. nk kata api kuat sgt xde plak sbb akak guna api bawah dr medium
Tp bila dh deco, dh cantik dh.. hehehe...
Lupa plak amik pic kek yg kuarkn dr loyang.. N3 pas ni.. Deco tuk Supermoist Eggless Chocolate Cake
Selamat mencuba.. x rugi tau.. sedappp....
Love so much chocolate cake. Tak pandai sangat nak buat kek guna resepi sendiri. Nanti Kak Noor cuba resepi ni ye!
ReplyDeleteeggless ye kak?
ReplyDeletebagus ni, menarik
boleh try
Kak Nor.. yg ni pn resepi dr org lain gak.. tp slalunya sya akan kurang @ tanbahkn sesuatu.. ikut tekak sendri kak
ReplyDeleteNaimatul..
Yup eggless but still sedap sgt.. hehehe....
Salam akak..boleh saya tahu..ape fungsi cuka letak dlm resepi ni ye?
ReplyDeleteWaalaikumussalam.. akak pnh terbaca.. cuka tuk menstabilkn kek & dlm kes kek tanpa telur, ia menggantikan fungsi telur. 1 lg supaya kek x melimpah
Deletekalu bakar camne?pe sukata utk bakar n suhunya?
ReplyDeleteBakar selama 30 - 40min, 160'C (Sukatan 1 adunan guna loyang saiz 8". Kek ni rendah je). Ni ikut oven akak la. Setiap oven, lain suhu kepanasan dia..
DeleteKlau dh masa tu, x masak lg, tambah ke masa membakar