Dah beberapa kali buat apam. Buat Apam polkadot, Apam Ice cream & Apam Mekar, sume x sempurna. Tp akhirnya jd gk Apam Nasi ni. Ada org panggil Apam Beras tp rasanya Apam Nasi lebih sesuai sbb gunakan nasi. Memandai je akak mengubahnye kn.. Minta maaf je pada org yg pertama menghasilkn resepi ni.
Akak amik resepi ni dr Rina Mohd Dom . TQ kak Rina Mohd Dom. Tp dlm blog ni akak masukkn resepi tuk 1/2 adunan je drpd resepi asal sbb dlm family akak ni cuma ada 3 org je. 1/2 adunan pn dh bnyk.. dpt lebih kurang 20 - 25 biji.
Bahan2
Bahan A
1 1/2 cwn tepung beras cap Teratai
1/2 cwn tepung gandum
1 cwn gula pasir
2 tsp yis - akak guna brand Saf-instant cap sekor burung layang-layang
Bahan B
1 cwn nasi
1 1/2 cwn air
Bahan C - optional
Kelapa parut putih
sedikit garam
Cara2
1. Masukkn semua Bahan A dalam mangkuk. Kacau sebati . Ketepikan
2. Masukkan Bahan B dlm blender & blend hgga betul2 halus
Nasi yg diblend halus
Adunan dikacau hgga sebati
Adunan yg dh sebati
Adunan yg dh diperap selama 1 jam
Close-up pic selepas perap selama 1 jam. Adunan akn kembang & berbuih..
6. Bila dah masak, bleh terus keluarkn dr acuan & biarkn sejuk. Klau nk mkn panas2 pn bleh. Klau nk mkn ngn kelapa parut, kukus kelapa parut tu dlm 5-10min. Pastu gaul ngn sedikit garam. Then bleh tabur kt atas apam..
Apam yg gebu & lembut...
Selamat Mencuba...
wow! kak nuri! nmpk jelas ketara kegebuannya!!!
ReplyDeletehehehe.. takut gk x jd td sbb dh beberapa kali buat apam, sume x brapa nk jd.. tp akak nk buat gk apam polkadot tu...
ReplyDelete