Assalamualaikum & salam sejahtera..
Ari ni nk share dessert yg bg akak mmg sedap & senang nk buat. TQ pada Wendy coz share resepi ni kt blog dia..
Resepi : Puding Kek Kopi
Sumber : Wendy @ table for 2.. or more
Bahan2
Lapisan Kopi - klau nk lapisan tebal, doublekan sukatan adunan
1 tsp agar-agar serbuk
250ml air
1 1/2 tbsp gula pasir kasar @ ikut manis mana nk
3tsp kopi segera - akak guna Nescafe 3 in 1 Rich
Lapisan Kastad
2 tbsp kastad
80gm gula pasir kasar
3tsp agar-agar serbuk
50ml air
200gm susu cair
500ml air
1tsp esen vanila
Sebiji kek span- bakar dlm loyang 9"x9". Pastu belah 2 kek & potong ikut saiz loyang 8"x8"
Cara2
1. Sediakan lapisan kopi
- Bancuh agar-agar dengan sedikit air & masukkn dlm periuk
bersama-sama air & gula. Didihkan & biar merenih dlm 2 minit
- Tutup api. Masukkn kopi segera. Kacau sebati & tuang dlm
loyang 8"x8" yg telah dibilas dgn air tanpa perlu dilap lg
2. Sediakan lapisan kastad
- Didihkan 500ml air
- Campurkan tepung kastad, gula & agar-agar dlm mangkuk.
Masukkn 50ml air & kacau sebati
- Apabila air dh mendidih, masukkn bancuhan agar-agar td.
Kacau sebati hgga mendidih
- Masukkn susu cair & esen vanila. Renihkan lbh kurang 1 minit
- Cakar2kan lapisan kopi td & tuang lapisan kastad di atasnya
3. Apabila lapisan kulit dh terbentuk di atas permukaan lapisan kastad, letakkan kek secara berhati-hati. Tekan2 sedikit tp dengan perlahan-lahan. Biarkan sejuk selama 4 - 5 jam @ hgga lapisan kastad benar-benar keras.
Apabila dh sejuk, lalukan pisau plastik di tepi dalam loyang untuk melonggarkan puding. Pastu telangkupkan dengan berhati-hati...Potong & hidang
Ari ni nk share dessert yg bg akak mmg sedap & senang nk buat. TQ pada Wendy coz share resepi ni kt blog dia..
Resepi : Puding Kek Kopi
Sumber : Wendy @ table for 2.. or more
Bahan2
Lapisan Kopi - klau nk lapisan tebal, doublekan sukatan adunan
1 tsp agar-agar serbuk
250ml air
1 1/2 tbsp gula pasir kasar @ ikut manis mana nk
3tsp kopi segera - akak guna Nescafe 3 in 1 Rich
Lapisan Kastad
2 tbsp kastad
80gm gula pasir kasar
3tsp agar-agar serbuk
50ml air
200gm susu cair
500ml air
1tsp esen vanila
Sebiji kek span- bakar dlm loyang 9"x9". Pastu belah 2 kek & potong ikut saiz loyang 8"x8"
Cara2
1. Sediakan lapisan kopi
- Bancuh agar-agar dengan sedikit air & masukkn dlm periuk
bersama-sama air & gula. Didihkan & biar merenih dlm 2 minit
- Tutup api. Masukkn kopi segera. Kacau sebati & tuang dlm
loyang 8"x8" yg telah dibilas dgn air tanpa perlu dilap lg
2. Sediakan lapisan kastad
- Didihkan 500ml air
- Campurkan tepung kastad, gula & agar-agar dlm mangkuk.
Masukkn 50ml air & kacau sebati
- Apabila air dh mendidih, masukkn bancuhan agar-agar td.
Kacau sebati hgga mendidih
- Masukkn susu cair & esen vanila. Renihkan lbh kurang 1 minit
- Cakar2kan lapisan kopi td & tuang lapisan kastad di atasnya
3. Apabila lapisan kulit dh terbentuk di atas permukaan lapisan kastad, letakkan kek secara berhati-hati. Tekan2 sedikit tp dengan perlahan-lahan. Biarkan sejuk selama 4 - 5 jam @ hgga lapisan kastad benar-benar keras.
Apabila dh sejuk, lalukan pisau plastik di tepi dalam loyang untuk melonggarkan puding. Pastu telangkupkan dengan berhati-hati...Potong & hidang
ni amik pic masa malam.. tu yg ada pantulan lampu kalimantang
sedapp...
No comments:
Post a Comment