Assalamualaikum & salam sejahtera...
Kek span yg ringkas guna Sponge Cake Mix. Cuma ubahsuai ikut citarasa. Senang nk buatnya. Ni tuk projek N3 akan dtg..hehehe....
Resepi : Almond Sponge Cake
Sumber : Nuri @ http://bakery2embroidery.blogspot.com/
Bahan2
250gm tepung sponge mix ( maksudnya yg instant tu)
4 biji telur
65gm air -lbh kurang 6tbsp
62gm marjerin yg dh dicairkan - biar sejuk
1/2 cwn serbuk badam (almond ground)
Cara2
1. Satukan tepung, telur & air dlm mangkuk. Pukul pd kelajuan perlahan selama 1 minit. Pastu, teruskan memukul pd kelajuan tinggi (max speed) selama 6-8 minit
Adunan akan jd pekat camni
2. Masukkn serbuk badam & pukul hgga sebati je.
3. Masukkn marjein cair & kaup balikkn hgga sebati & pastikan xde marjerin di dasar mangkuk
Adunan yg dh siap
4. Tuang dlm loyang yg telah dilapik ngn kertas & disapu ngn butter @ marjerin
5. Bakar selama 40 minit @ hgga masak pd suhu 160'C guna api atas bawah. Tp.. yg ni kena ikut oven masing2 gak.. Kenali Oven Anda.. hehehe....
6. Bila kek dh masak, kuarkn dr oven & terus terbalikkn atas redai. Tp rasanya x terbalikkn pn bleh..Biar sejuk baru kuarkn dr loyang
X bleh nk potong lg.. sbb igt nk deko2 cikit... hehehe...
nampak sedap sgttttt
ReplyDeleteTQ Mamasyaza... masa bakar tu bau dia mmg menggoda. Tp rasa lg.. nnt dh deko bru bleh rasa
Delete