Dengarlah

Friday, 3 February 2012

Light Cheese Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera



Kek ni rasa dia lbh kurang je ngn Slice Cheese Cake. Mula2 makan, akak rasa x brapa sedap pn.. tp bila dh masukkn dlm fridge & makan pg td.. sedap plak.. so, kena tarik balik la kata2 akak yg kata kurang sedap tu sblm ni.. sbb sedap.. hehehe...


Resepi : Light Cheese Cake
Resepi yg telah akak ubahsuai ikut bahan2 yg ada dlm dapur akak

Bahan2

225gm cream cheese - lembutkn pd suhu bilik
135gm yogurt
1 tsp esen vanila
1 1/2 tbsp biskut marie yg telah dikisar*
- Akak tumbuk je dlm mangkuk guna cawan plastik pastu ayakkn

1 tbsp tepung gandum*
1 tbsp tepung jagung*
1/4 cwn biskut marie kisar - tuk ayakkn kt dasar & tepi loyang

3 biji telur - asingkn putih & kuning
1/8 tsp krim tar tar - klau xde pn xpe
Ayak bersama bahan2 bertanda *

Cara2
1. Sediakan loyang 7". Griskn ngn butter & ayakkn dgn biskut marie kisar


2. Pukul kuning telur & gula hgga berbuih & kembang. Masukkn cream cheese & pukul sebati hgga x berketul2




3. Masukkn yogurt, esen vanila & campuran tepung. Pukul sebati. Ketepikan


4. Pukul putih telur hgga berbuih pastu masukkn krim tar tar. Pukul lg hgga jd meringue
Pukul putih telur hgga berbuih & pastu masukkn krim tar tar ( klau ada)

Pukul lg

dh jd meringue ( dh bertanduk)

5. Amik 1/3 meringue & sebatikan dgn adunan cheese dlm Langkah 3 td. Bila dh sebati, baru masukkn 1/3 meringue lg. Buat hgga meringue abis disebatikan dgn adunan cheese. Masa sebatikan tu, just kaup-balikkn guna senduk @ spatula

Masukkn meringue sedikit demi sedikit
Kaup-balikkn hgga sebati

Adunan yg dh siap

6. Tuang adunan dlm loyang & bakar ngn kaedah bain-marie selama 1jam guna api bawah sahaja pd suhu 170'C @ ikut kepanasan oven masing2. Kek akan naik hgga paras loyang. 5 minit terakhir bleh la guna api atas bawah tp turun kn suhu kepada 160'C



7. Bila kek dh masak, buka 1/2 penutup oven & biar kek dlm oven selama 1 jam lg. Suis oven dh tutup ye. Pada masa ni, kek akan turn semula.  


8. Kuarkn kek dr oven & biar sejuk sepenuhnya baru kuarkn dr loyang. Kek ni sedap dimakan sejuk2.. Rasa cam makan cream cheese. Terasa cheese dia

Kek ni lembut sangat.... sesape yg suka makan cheese cam ank akak, bleh la try resepi ni




6 comments:

  1. kak,
    kalau kukus agak2 jd tak? weekend baru ni sy try bt chiskek gak..tp lupa letak gula..hampeh.takde rasa langsung..hehehehe...kek tu spttnya kena bakar tp sy kukus, len macam je sy tgk tekstur dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pnh terbaca yg kek yg guna meringue ni mmg x sesuai tuk dikukus.. tp akak pn x pnh try lg.. hehehe....

      Delete
    2. laaa...ye ke...patut ler rupa pelik bebenor..ekekeke...tp xpe...weekend ni try bt skali lg, tp kali ni kita bakar plok...huhu

      Delete
    3. bakar guna kaedah bain-marie tau.. klau bakar camtu je pn rasanya x sesuai..

      Delete
  2. kaedah bain-marie tu cmna sis? ada gak tbaca kaedah steam-bath..cmna tu ek? x reti., huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaedah bain-marie sama la ngn steam-bath. Masukkn loyang berisi adunan kek dlam loyang yg lebih besar berisi air panas & bakar dlm oven. Kaedah ni selalu digunakan dlm pembakaran kek2 berkeju.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...