Assalamualaikum & Salam sejahtera...
Resepi : Durian Cream Puff
Sumber : Doh - http://keikos-cake.com
Durian Filling - sendiri..
Bahan2
200gm susu segar
80gm butter - ikutkn kena potong kecik2
140gm tepung gandum - ayak
200gm telur
2 tsp gula pasir halus
1/2 tsp garam
Durian Filling
6 ulas buah durian saiz besar
200ml whipping cream
sedikit gula ikut citara
- gantikan ngn susu cair pn bleh gak. sedikit gula ikut citara
Cara2
Masukkn isi durian, gula & whipping cream dlm blender & blend halus.
Filling ni x sesuai tuk disimpan lama. Pas disediakn kena terus guna & makan.. rasa dia mmg cam durian filling dlm cream puff yg pnh akak beli. Tp yg jual kt kedai tu ada guna bahan pengawet kot sbb dia tahan lama la. Xpn sebab dia guna susu tepung & air je..
Cara2
1. Sediakan dulang. Lapik ngn kertas & sapukan ngn butter
2. Pukul telur ngn wire whisk hgga rata. Ketepikan
3. Masukkan butter, gula, susu & garam ke dlam periuk & buka api perlahan. Biar mendidih. Kacau sekali-sekala supaya sebati
Masukkn susu, butter, gula & garam
Biar hgga cair
4. Bila dh mula mendidih, masukkn kesemua tepung & kacau serta-merta & cepat.
Masukkn tepung & kacau serta - merta
Teruskan kacau hgga terbentuk lapisan putih nipis kt dasar periuk. Bleh la tutup api & angkat
5. Masukkn telur sedikit demi sedikit & kacau sebati setiap kali telur dimasukkn. Pastikan cecair telur dh diserap sepenuhnya oleh adunan sebelum menuang telur seterusnya. Bila semuanya dh sebati, masukkn adunan dlm piping bag
6. Pastu paip la ikut bentuk yg disukai. Then bakar pd suhu 175'C selama 20mint. Apabila puff dh bertukar coklat, turunkn suhu kepada 150'C & bakar lg dlm 10minit. Jangan buka oven semasa proses pembakaran... nnt puff akan mengecut
Bila dh masak, kuarkn dr oven & bleh la paipkan filling dia. Akak guna botol sos. Masukkn filling dlm botol tu & cucukkan muncung botol pd dasar puff & picitkn botol tersebut. Isi puff hgga dia kembang (berisi)
Bleh la makan... yummy...
No comments:
Post a Comment