Assalamualaikum & salam sejahtera...
Puding Jagung adalah feveret hubby. Akak lbh suka bubur jagun.g Puding kurang ckit. Kebetulan ari tu ada beli jagung krim dlm tin. Tu yg search resepi dia kt Myresepi. Pastu ternampak resepi ni & bbrpa lg resepi yg guna jagung krim. Bkn x pnh buat puding jagung ni tp dlu2 main masuk je.. xde sukat2. Klau x cukup air, akak tambahkn je air panas.. hehehe...
Resepi dh lama gak amik tp still x buat2 gak. Then chikadakbiru blogwalking kt blog akak ni.. Akak pn balas la kunjungan chikadakbiru & dlm N3 dia ada sebut psal Puding Jagung Mak Wan ni. Akhirnya resepi ni jd pilihan. Tp bg akak, puding ni agak keras, klau tambah santan sedikit lg myb menepati citarasa akak. Tp tetap sedap.
Resepi : Puding Jagung Mak Wan
Sumber :chikadakbiru
TQ chikadak biru coz share resepi ni kt myresepi.com
Bahan2...
3/4 cwn gula pasir - akak guna 1/2 cwn + 2 tbsp
1 cawan jagung berkrim
1 cawan susu cair
3 cawan santan
1 biji telur Gred A
1 cawan tepung kastard
1 sudu kecil essen vanilla
secubit garam
Cara2
1. Campurkn tepung kastad ngn 1/2 drpd santan. Kacau sebati.
2. Pastu satukan semua bahan dlm periuk termasuk bancuhan tepung kastad. Kacau sebati mggunakan whisk. Then, masak atas api perlahan. Kacau selalu supaya x hangus
3. Apabila adunan dh pekat, berkilat & meletup2 kecil, bleh la tutup api.
4. Tuang adunan ke dlam acuan & biar sejuk baru masukkn dlm fridge
Selamat mencuba...
Salam Nur..rajin pulak ko buat puding jagung ya..hulur2lah sikit utk kitaorg ni..
ReplyDeleteWaalaikumussalam Rahel...
ReplyDeleteLama x buat.. tu yg buat. Lgpn nk abiskn stok tepung kastad ni..
Ala.. dh abis. Lambat ko bos... hehehehe...