Assalamualaikum & salam sejahtera...
Resepi ni sbnrnya akak ubahsuai je dr resepi sedia ada.. Resepi kek ni rasanya lbh kurang sama je sumenya.. yg akak tau ada 2 versi.. samada guna tepung atau biskut yg telah dikisar..(klau rajin kisar la.. klau malas.. campak je sume dlm blend & blend je.. hehehe....)
Ni baru buat petang td.. tgh rajin, tu yg buat tu... hehehe....
Bahan2
250gm butter
3/4 cwn gula kastor/granulated sugar - bleh kurangkn ckit
4 bij telur Gred B
1 cwn susu cair
1 sudu teh ovalatte
1 sudu teh esen vanila
1 3/4 cwn Tepung Hong Kong*
3 cubit garam halus *
3 sudu besar susu tepung*
- ayak bahan2 bertanda *
Cara2
1. Pukul gula, butter & ovallate hingga kembang & berkrim.. gula x hancur sepenuhnya pn xpe..
2. Masukkn telur 1 per 1 & pukul sebati setiap kali telur dimasukkn. Pukul hgga adunan kembang. Masukkn esen vanila & pukul lg
3. Masukkn tepung selang-seli ngn susu cair.. Masukkn tepung, susu cair & akhir sekali tepung. Pukul sebati. Kaup-balikkn pn bleh
4. Bahagikan kepada 2 bahagian yg sama rata & buh kaler ikut suka.. (akak sbnrya main agak2 je... hehehe). Akak buh kaler hijau & kuning..
5. Tuang 1/2 cwn adunan kaler hijau dlm loyang yg telah digris ngn butter. Kukus selama 5 minit, Pastikan air dlam kukusan tgh mendidih tau.. (sbnrnya kan.. masa buat ni akak agak2 je tuang adunan tu.. yg yg lapisan x sama rata..)
6. Kuarkn loyang & tuang plak 1/2 cwn adunan kaler kuning & susun haw slice kt atasnya
7. Kukus lg 5 minit.. pastu ulang Langkah 5 & Langkah 6 hgga adunan abis. Tuk lapisan terakhir, tutup loyang ngn aluminium foil yg telah disapu ngn butter & kukus selama 20 - 30 minit
Dh sejuk tu bleh la potong & makan2... hehehe...
Sedap gak rasanya...
ok... Selamat mencuba bg sesape yg sudi mencuba....
Resepi ni sbnrnya akak ubahsuai je dr resepi sedia ada.. Resepi kek ni rasanya lbh kurang sama je sumenya.. yg akak tau ada 2 versi.. samada guna tepung atau biskut yg telah dikisar..(klau rajin kisar la.. klau malas.. campak je sume dlm blend & blend je.. hehehe....)
Ni baru buat petang td.. tgh rajin, tu yg buat tu... hehehe....
Bahan2
250gm butter
3/4 cwn gula kastor/granulated sugar - bleh kurangkn ckit
4 bij telur Gred B
1 cwn susu cair
1 sudu teh ovalatte
1 sudu teh esen vanila
1 3/4 cwn Tepung Hong Kong*
3 cubit garam halus *
3 sudu besar susu tepung*
- ayak bahan2 bertanda *
Cara2
1. Pukul gula, butter & ovallate hingga kembang & berkrim.. gula x hancur sepenuhnya pn xpe..
ni baru je pukul.. x kembang lg
ni dh kira kembang & berkrim tp gula x hancur sepenuhnya
2. Masukkn telur 1 per 1 & pukul sebati setiap kali telur dimasukkn. Pukul hgga adunan kembang. Masukkn esen vanila & pukul lg
Masukkn telur 1 per 1 & pukul lg
Adunan yg dh sebati ngn telur & esen vanila
3. Masukkn tepung selang-seli ngn susu cair.. Masukkn tepung, susu cair & akhir sekali tepung. Pukul sebati. Kaup-balikkn pn bleh
Masukkn tepung & pukul ngn kelajuan perlahan hgga sebati
Masukkn susu & pukul lg hgga sebati
Adunan yg dh siap
4. Bahagikan kepada 2 bahagian yg sama rata & buh kaler ikut suka.. (akak sbnrya main agak2 je... hehehe). Akak buh kaler hijau & kuning..
5. Tuang 1/2 cwn adunan kaler hijau dlm loyang yg telah digris ngn butter. Kukus selama 5 minit, Pastikan air dlam kukusan tgh mendidih tau.. (sbnrnya kan.. masa buat ni akak agak2 je tuang adunan tu.. yg yg lapisan x sama rata..)
Adunan kaler hijau
Kukus 5 minit
6. Kuarkn loyang & tuang plak 1/2 cwn adunan kaler kuning & susun haw slice kt atasnya
Adunan kaler kuning & haw slice
7. Kukus lg 5 minit.. pastu ulang Langkah 5 & Langkah 6 hgga adunan abis. Tuk lapisan terakhir, tutup loyang ngn aluminium foil yg telah disapu ngn butter & kukus selama 20 - 30 minit
Masukkn adunan kaler hijau lg
Ratakan & kukus lg
Dh sejuk tu bleh la potong & makan2... hehehe...
X sejuk sepenuhnya dh kuarkn dr loyang
Pastu terus potong2..
& makan2.. td rasa masa tgh suam2.. nk tau plak rasa dia esok pagi
Kek yg lembut & gebu .. ye la dh guna Tepung HK. jauh tu kena import....hehehe...
Sedap gak rasanya...
ok... Selamat mencuba bg sesape yg sudi mencuba....
BAGUSLAH U , TUNJUK AJAR STEP BY STEP. TAK KEDEKUT ILMU. BANYAK PAHALA.
ReplyDelete