Dengarlah

Wednesday, 30 November 2011

Kek Lapis Kukus Haw Slice

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Resepi ni sbnrnya akak ubahsuai je dr resepi sedia ada.. Resepi kek ni rasanya lbh kurang sama je sumenya.. yg akak tau ada 2 versi.. samada guna tepung atau biskut yg telah dikisar..(klau rajin kisar la.. klau malas.. campak je sume dlm blend & blend je.. hehehe....)

Ni baru buat petang td.. tgh rajin, tu yg buat tu... hehehe....

Bahan2
250gm butter
3/4 cwn gula kastor/granulated sugar - bleh kurangkn ckit
4 bij telur Gred B
1 cwn susu cair
1 sudu teh ovalatte
1 sudu teh esen vanila
1 3/4 cwn Tepung Hong Kong*
3 cubit garam halus *
3 sudu besar susu tepung*
- ayak bahan2 bertanda *


Cara2

1. Pukul gula, butter & ovallate hingga kembang & berkrim.. gula x hancur sepenuhnya pn xpe..
ni baru je pukul.. x kembang lg

ni dh kira kembang & berkrim tp gula x hancur sepenuhnya

2. Masukkn telur 1 per 1 & pukul sebati setiap kali telur dimasukkn. Pukul hgga adunan kembang. Masukkn esen vanila & pukul lg
Masukkn telur 1 per 1 & pukul lg

Adunan yg dh sebati ngn telur & esen vanila


3. Masukkn tepung selang-seli ngn susu cair.. Masukkn tepung, susu cair & akhir sekali tepung. Pukul sebati. Kaup-balikkn pn bleh
Masukkn tepung & pukul ngn kelajuan perlahan hgga sebati

Masukkn susu & pukul lg hgga sebati

Adunan yg dh siap

4. Bahagikan kepada 2 bahagian yg sama rata & buh kaler ikut suka.. (akak sbnrya main agak2 je... hehehe). Akak buh kaler hijau & kuning.. 

5. Tuang 1/2 cwn adunan kaler hijau dlm loyang yg telah digris ngn butter. Kukus selama 5 minit, Pastikan air dlam kukusan tgh mendidih tau.. (sbnrnya kan.. masa buat ni akak agak2 je tuang adunan tu.. yg yg lapisan x sama rata..)

Adunan kaler hijau

Kukus 5 minit

6. Kuarkn loyang & tuang plak 1/2 cwn adunan kaler kuning & susun haw slice kt atasnya
Adunan kaler kuning & haw slice

7. Kukus lg 5 minit.. pastu ulang Langkah 5 & Langkah 6 hgga adunan abis. Tuk lapisan terakhir, tutup loyang ngn aluminium foil yg telah disapu ngn butter & kukus selama 20 - 30 minit
Masukkn adunan kaler hijau lg

Ratakan & kukus lg

Dh sejuk tu bleh la potong & makan2... hehehe...
X sejuk sepenuhnya dh kuarkn dr loyang

Pastu terus potong2..

& makan2.. td rasa masa tgh suam2.. nk tau plak rasa dia esok pagi

Kek yg lembut & gebu .. ye la dh guna Tepung HK. jauh tu kena import....hehehe...









Sedap gak rasanya...




ok... Selamat mencuba bg sesape yg sudi mencuba....







1 comment:

  1. BAGUSLAH U , TUNJUK AJAR STEP BY STEP. TAK KEDEKUT ILMU. BANYAK PAHALA.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...