Tgk tajuk je dh terliur kn.. bg peminat kek coklat & chez la. Klau yg x minat tu mmg x terasa ape la kn.. hehehe.. Dh 2x buat.. mmg sedap sgt.. 1st time buat tuk befday Izatti yg ke-4 thn. Klau ikut hati, akak nk hias kek ngn topping coklat & buh almond flakes tp Izatti nk buh gambar Barbie atas kek tu.. So, akak guna la buttercream.
Cara Melapis
1. Masukkn 1/2 daripada adunan kek coklat ke dalam loyang yg telah digris & dipanaskn terlebih dahulu. Kukus selama 15 -20min @ hgga kek masak. Masa buat ni akak guna bekas plastik je sbb buat 1/2 adunan je tp xde loyang kecik..
Masa buat yg 1st tu akak guna Tatura Cream Chez. Yg 2nd ni akak guna Philadelphia Cream Chez & akak rasa... rasa dia jauh berbeza coz Philadelpia cream chez lbh sedap & sesuai la ngn harga dia yg mahal. Tatura bru RM6.50/250gm sedangkn Philadelphia RM12 lbh..sekali ganda tu rega dia.. tp sbb ramai yg kata sedap, akak pn try la.. & ternyata mmg sedappp..
Edit - akak buat 1/2 adunan je.. pic yg akak tunjuk kt bawah ni adalah pic tuk 1/2 adunan. Akak guna acuan/loyang kecik saiz 5.5" x 5.5" (ukuran base/dasar loyang)
Edit - akak buat 1/2 adunan je.. pic yg akak tunjuk kt bawah ni adalah pic tuk 1/2 adunan. Akak guna acuan/loyang kecik saiz 5.5" x 5.5" (ukuran base/dasar loyang)
Bahan2 tuk Lapisan Chez (klau nk lapisan cheese tebal, buat 1 1/2 adunan)
- Resepi dr mrsdayat. TQ 4 da recipe
- Resepi dr mrsdayat. TQ 4 da recipe
250gm cream chez
60gm/ 5 sudu besar gula kastor
25ml air
25gm/3 sudu besar + 1 sudu teh tepung gandum
- yg ni akak masukkn sndri
- yg ni akak masukkn sndri
1 biji telur Gred A
Cara
1. Masukkn semua bahan dlm mangkuk kecuali telur & pukul hgga kembang & gebu
1. Masukkn semua bahan dlm mangkuk kecuali telur & pukul hgga kembang & gebu
2. Masukkn telur & pukul lg hgga sebati. Pukul kejap je..
Masukkn telur
Pukul lg hgga sebati
Adunan chez yg dh siap
1. Masukkn 1/2 daripada adunan kek coklat ke dalam loyang yg telah digris & dipanaskn terlebih dahulu. Kukus selama 15 -20min @ hgga kek masak. Masa buat ni akak guna bekas plastik je sbb buat 1/2 adunan je tp xde loyang kecik..
Dh siap kukus
2. Kuarkn loyang dr periuk kukusan & masukkn plak adunan chez, kukus lg dlam 15 -20min
Masukkn lapisan Chez
Kukus lg hgga lapisan chez masak
3. Kuarkn loyang & tuang plak semua aduan kek coklat. Kukus lg dlm 40min @ hgga kek masak.
Masukkn semua adunan kek coklat
Kukus lg selama 40min @ hgga kek masak sepenuhnya
4. Bila kek dh masak, biar sejuk dulu bru kuarkn dr loyang. Biar btol2 sejuk baru potong..
Nota
1. Pastikan periuk kukusan telah dipanaskn terlebih dahulu
Dh masak & baru kuar dr periuk
Kuarkn dr loyang.
Biar kek sejuk dlu tau baru kuarkan
ni nk tunjuk kt bahagian dlam dia.
Potong 2 sbb 1/2 nk bg ank buah kt Shah Alam
1/2 lg tuk aku la.. hehehe..
1/2 lg tuk aku la.. hehehe..
Ada rupa cam kt kedai kek tak?
hehehe...
Close-up..
Kek dh siap tp cam x lengkap kn klau x make-up dia.. jom make-upkn dia.. tuk kek ni akak make-upkn dgn choc topping yg simple & tabur ngn almond flakes. Kombinasi feveret akak tuk menikmati kek coklat
Bahan2 tuk Choc Topping
200gm coklat masakan gelap maknanya bukan coklat masakan putih - potong kecik2
2 sudu besar serbuk koko - ayak
1/2 cwn susu cair
sedikit butter- dlm 1 sudu besar
Cara
1. Panaskn susu cair. Bila dh panas, masukkn coklat. Kacau hgga coklat cair
2. Masukkn serbuk koko. Kacau sebati hgga x berketul2
3. Masukkn butter & kacau sebati. Masak hgga pekat mana nk. Klau terlebih pekat bleh tambahkn susu cair
4. Sejukkn pada suhu bilik bru tuang atas kek yg dh sejuk
Tuang choc topping kt atas dia..
biar hgga meleleh..
Taburkn almond flakes yg telah disangai kejap
Dh siap pn
My way - lebihkan choc & almond flakes..
Yummy3x....
1. Pastikan periuk kukusan telah dipanaskn terlebih dahulu
2. Penutup periuk kukusan kena balut ngn kain bersih
3. Kukus ngn api perlahan.. kek akak naik cantik & x merekah
3. Kukus ngn api perlahan.. kek akak naik cantik & x merekah
4. Nk lg sedap guna Philadelphia Cream Cheese.. tp mahal la..
K.. resepi dh salin blom? Ke bawak laptop kt dapur pastu trus buat? hehehe... cuba.. jgn x cuba.. sedap tau...
K.. resepi dh salin blom? Ke bawak laptop kt dapur pastu trus buat? hehehe... cuba.. jgn x cuba.. sedap tau...
Happy Baking..... :)
sedapnya kak!!! nk try lah pas ni..
ReplyDeleteKathy.. buat la.. x susah mana pn..
ReplyDeleteTerima kasih kerana share resepi ni. saya nak try lepas ni kerana anak2 saya suka sangat dengan kek yang ada choc n chez....
ReplyDeleteSama2..
ReplyDelete(^_^) thanks 4 the resepi... cari resepi kek kukus... jumparesepi ni... tp nk tanye... how nk buat kek ni super duper moist ek... cz mine jd mcm kek span hoho... lg... 1 cawan ni ukuran besar mana?
ReplyDeleteAnonymous.. dh pnh ke buat kek choc guna resepi ni? Bkn pe, bg akak, kek ni dh cukup moist dh..
ReplyDelete1 cwn tu = 250ml air.. klau nk senang, beli je alat sukatan standard.. dia ada jual 1 set.. dr cwn hgga sudu.. bru RM5 lebih..
ReplyDeletethanks (^_^)... aritu main gune je cawan cz xtau sukatan...
ReplyDeletewelcome anonymous... klau dh besa buat kek.. kdg kita bleh agak2 sukatan bahan2 dia...
ReplyDeletesalam akak...leh x bg anggaran dlm bntk cwn/sudu sbb sy xde penimbang...huhu.teringin nk buat....hu
ReplyDeleteWaalaikumussalam Anonymous.. nnt akak edit resepi ye..
ReplyDeletethanks akak....muaaahhh....hehe.ptg nie leh wat...:)
ReplyDeletewelcome dear
ReplyDeleteakak....mmg sedap walaupun guna tatura cheese...next time nak guna philadelphia lak...thanks sooooo much...dh jadi favourite dah nie...:)
ReplyDeleteyup... akak pn slalu gak guna tatura.. klau guna philadelphia.. lbh lembut & creamy...
ReplyDeleteWelcome dear
akak... leh send resepi penuh kat fb sy x? emmashafidah@yahoo.com
ReplyDeletesalam eyda mohon izin share resepi terus ke blog eyda yer...terimakasih...
ReplyDeletewaalaikumussalam eyda... ok..sama2...
ReplyDeleteassalam saya share resepi ya...tqsm
ReplyDeleteWaalaikumussalam... silakan...
ReplyDeleteNur aku membaca jer ayat2 power mu tu pas tu ketawa sorang2.... lucu bah... ihihih....
ReplyDeleteKarmilah.. pa yg lucunya geng.. pasal bawak laptop p dapur ka? hehehehe......
ReplyDeleteakak..
ReplyDeletenakk ngadu nih...kita dh try resepi nih..resepi choc cake akak mmg superb!..sedap amat! dh laa senang nk bt..tp bila layer ngan cheese, xjd plak layer tuh..bila dh kkukus, sy tgk cheese layer tuh jd kembung..pahtuh, sy curah je laa adunan choc cake, terus kembung tuh pecah, cheese yg tgh2 yg cair lg tuh dh bercampur ngan adunan choc cake..yg jd kat hujung2 je..yg tgh2 ada cair sket..tensen sgt..saya salah teknik ke?
alaa.. ciannye.. akak baru je buat 3 biji ari tu. Kali ni buat, akak guna api perlahan.. sume menjadi, x merekah & kembung ada ckit je.. tp bila akak buka penutup periuk & kuarkn loyang tuk masukkn lapisan seterusnya.. kembung turun semula.
ReplyDeleteTp klau masa buka penutup kukusan tu, yaya tgk lapisan tu kembung, amik pencungkil gigi @ lidi & cucuk kt bahagian kembung tu. Pastu baru tuang lapisan seterusnya...
Klau masih cair @ x masak, kukus je terus hgga masak sepenuhnya.. kdg2 amik masa gak, tp masa buat ari tu akak rasa x lama gak la.
Ada yg bgtau setiap lapisan tu x melekat klau lapisan sebelumnya kita kukus hgga masak. Tp akak buat ok je. Klau yaya ada masalah yg sama, bila lapisan tu dh masak, sebelum tuang lapisan seterusnya, amik garfu & cakar2 ngn perlahan lapisan yg dh masak tu. Pastu baru tuang lapisan seterusnya..
Harap x serik mencuba lg & semoga berjaya.. sbb kek ni setakat ni sume kata sedap
ooooo....gitu ke..sy rasa mebi cheese tu tak masak btol2 lagi kot..sy dh cocok kembong cheese tuh..tp heran, dh cocok pn kembong lg.itu yg last2 curah je..layer2 sy alhamdulillah melekat elok..hasil paling mengembangkan lobang idong ialah bahagian tepi2 loyang.mmg sbijik cm kek akak =)..cuma yg tengah je cair sket.tp xpe..weekend ni nak try lg.ikot tips yg akak bg.smlm bwk g opis..wpon rupa kek tu cm kena lenyek ngan lori, tetap dpt pujian sbb SEDAP..!siap ada yg request bt utk bedei kek plak..hehehe..thx a lot akak sbb dh share superb recipe nih..=) syg akak!
ReplyDeletewelcome dear.. tu pn slah satu sbb gak.. klau x btol2 masak dh tuang lapisan seterusnya kebarangkalian jd camtu lbh besar. Kalau nk tuang lapisan seterusnya.. jgn tuang terus adunan ke atas lapisan sebelumnya. Amik sudu & letakkn sudu betol2 hampir ngn permukaan lapisan. Pastu baru tuang adunan sterusnya dia atas sudu. Biar adunan mengalir perlahan. InsyaAllah.. xe la lapisan bercampur @ pecah
ReplyDeleteakak, nak tanye lg satu..cmne nak tau cheese layer tu dh betol2 masak? sy cucuk ngan lidi, tgk hasil bersih..maknanya dh masak laa kan? pahtuh, kalu dia xmasak lagi, tp biar je dlm kukusan tuh lama2 smp dia masak, abeh tak overcooked ke?sbb sy problem yg kat tgh2 tu..yg tepi2 dh masak, tgh2 je cair..karang tggu yg tgh masak, yg tepi2 jd keras ke ape ke haa...cmne akak?
ReplyDeletebuat camtu pn bleh.. akak selalunya sentuh je ngn hujung jari.. klau dh keras, walaupn msih melekat kt jari, akak kuarkn je loyang & tuang adunan coklat.. xde overcooked la.. dia x keras & xkn hangus kecuali air dr periuk kukusan dh kering. Klau rasa2 air periuk kukusan dh tiggal ckit, masukkn je air panas mendidih..
ReplyDeleteso, klau yg tgh2 still x masak, kukus je hgga masak..
hokeh akak..akan dicuba lg tis weekend..wish me luck =)
ReplyDeleteakak...hehehee..dah jadi...=)
ReplyDeletesgt puas ati...hohoho..kali ni sy ikot nasihat akak, masak ngan api slow je..pahtu sy tuko loyang, guna yg kecik sket..bt 2 batch. cheese tuh masak elok..melekat elok ngan kek.tp yg xbest dipandang, porpotion antara kek & cheese tu sbb saya xreti nak agak brp byk nak tuang masa 1st layer tu.lg satu, sbb 1st layer kek tuh membukit kat tgh2 jd cheese layer pn jd nipis kat tgh..tp mak sy ckp..'xpe laa..nipis pn nipis laa..jnji dh sma ngan kek akak tu..' ahaha..gelak guling2 malam td..hoho
Alhamdulillah..
ReplyDeleteyaya.. yg dlm pic kt atas ni mmg yaya xkn dpt punya.. heheheh... Rahsia nya... kn kt atas tu akak buat 1/2 adunan kek coklat tp adunan cheznya akak guna tuk 1 adunan.. so, dpt la tebal. Klau nk, yaya bleh doublekn adunan chez tu. Klau nk makan sendri mmg puas hati la. Tp klau nk jual mmg rugi la klau jual RM60 je..
ahahahaaaa...sy pn guna tektik cmtu gak..tp sbnrnya xsengaja dpt tektik tuh..1st batch, sy tuang sket je.,sume sket2 takut nanti dah kembang tak muat loyang..tp yg 2nd batch tuh, cream cheese ada byk gile lebih..ape lagi, curah semua laa...mmg tebal dia lebih kurang sama ngan tebal kek cekelat.sgt seronok tgk dah lebih kurang sama ngan kek akak..tp lagi puas ati bile kek ngan cream cheese lekat elok..fuh.!sengih sorang2...ahaha
ReplyDelete1st time buat cheese cake.... Jd walaupun turun...Semua org cakap sedap :))......
ReplyDeleteNti nak buat lg... TQ kongsi resepi... cheese cake mmg feberat sy....
Suka nye blog ni.......suka, suka... berkobar2 nak try ni! terima kasih kerana berkongsi
ReplyDeleteSama2 kasih Hanni.. TQ kerana sudi singgah cni
Deletekak nuri.. saya just nak tanya boleh ke kukus kek guna bekas plastik tu?saya confuse la..akak guna bekas plastik macam mana?
ReplyDeleteBoleh dear.. Guna bekas plastik yg oven safe tu. Kan skrg ni ramai bakers yg jual economy pack dlm bekad plastic camtu
DeleteKonya
ReplyDeleteKayseri
Malatya
Elazığ
Tokat
HSM
Balıkesir
ReplyDeleteBursa
Mersin
Konya
Van
02RSM
Eskişehir
ReplyDeleteDenizli
Malatya
Diyarbakır
Kocaeli
MX0U
Diyarbakır
ReplyDeleteKırklareli
Kastamonu
Siirt
Diyarbakır
ZDCG
whatsapp görüntülü show
ReplyDeleteücretli.show
1LM
görüntülü.show
ReplyDeletewhatsapp ücretli show
3PQ
https://titandijital.com.tr/
ReplyDeleteağrı parça eşya taşıma
maraş parça eşya taşıma
muğla parça eşya taşıma
uşak parça eşya taşıma
D2U4
ankara parça eşya taşıma
ReplyDeletetakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
NZE6
ankara parça eşya taşıma
ReplyDeletetakipçi satın al
antalya rent a car
antalya rent a car
ankara parça eşya taşıma
A8F8
Çorlu Lojistik
ReplyDeleteManisa Lojistik
Eskişehir Lojistik
Afyon Lojistik
Konya Lojistik
V1İ4AZ
7483E
ReplyDeleteTekirdağ Fayans Ustası
Antep Evden Eve Nakliyat
Şırnak Evden Eve Nakliyat
Nevşehir Evden Eve Nakliyat
Erzurum Evden Eve Nakliyat
8B35D
ReplyDeleteEdirne Evden Eve Nakliyat
Hakkari Lojistik
Ünye Televizyon Tamircisi
Denizli Şehir İçi Nakliyat
Artvin Parça Eşya Taşıma
Ağrı Lojistik
Ankara Şehir İçi Nakliyat
Binance Referans Kodu
Isparta Şehirler Arası Nakliyat
11B63
ReplyDeleteÇerkezköy Kombi Servisi
Binance Güvenilir mi
Çankaya Boya Ustası
Trabzon Evden Eve Nakliyat
Kastamonu Şehirler Arası Nakliyat
Antep Lojistik
Keçiören Boya Ustası
Mercatox Güvenilir mi
Amasya Parça Eşya Taşıma
20010
ReplyDeleteAnkara Parke Ustası
Adıyaman Şehirler Arası Nakliyat
Konya Şehirler Arası Nakliyat
Ağrı Parça Eşya Taşıma
Keçiören Parke Ustası
Fuckelon Coin Hangi Borsada
Casper Coin Hangi Borsada
Kırıkkale Parça Eşya Taşıma
Trabzon Şehirler Arası Nakliyat
9330D
ReplyDeletereferans kodu %20
C729E
ReplyDeletekızlarla canlı sohbet
ordu canlı sohbet siteleri
muğla telefonda canlı sohbet
trabzon sohbet
kars mobil sohbet sitesi
en iyi rastgele görüntülü sohbet
kilis bedava görüntülü sohbet sitesi
adıyaman ücretsiz görüntülü sohbet uygulamaları
nevşehir kızlarla canlı sohbet
75685
ReplyDeletekonya en iyi rastgele görüntülü sohbet
görüntülü sohbet odaları
sohbet siteleri
ardahan rastgele canlı sohbet
canlı sohbet sitesi
samsun sohbet odaları
sesli sohbet sitesi
canli sohbet
karaman sohbet odaları
E6D44
ReplyDeleteYoutube Abone Satın Al
Snapchat Takipçi Satın Al
Satoshi Coin Hangi Borsada
Binance Para Kazanma
Binance Neden Tercih Edilir
Coin Kazanma
Youtube Beğeni Satın Al
Kripto Para Üretme Siteleri
Binance Ne Zaman Kuruldu
77AB1
ReplyDeletelayerzero
yearn finance
dappradar
DefiLlama
sushiswap
pudgy penguins
shapeshift
pancakeswap
thorchain