Assalamualaikum & salam sejahtera..
Sedap gak kuih ni.. tp bg akak.. Talam Permata Keledek @ Talam Permata Keladi lg sedapp..
Resepi akak amik dr Kak Yatie @yatiememories.blogspot.com. Kalau nk tgk pelbagai variasi kuih talam, bleh la g dapur Kak Yatie ye..
Resepi : Talam Cendol
Sumber : http://www.yatiememories.blogspot.com/
Bahan2
Lapisan Atas & Bawah
Bahan A
200gm gula merah
100gm gula melaka
500ml air
2 helai daun pandan
- masak hgga gula larut sepenuhnya. Sejukkan & pastu tapiskn
Bahan B
1 tbsp tepung jagung
150gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
1. Satukan & kacau sebati
2. Masukkan adunan A dlam adunan B. Kacau sebati & tapiskan
3. Bahagi 2 ( tuk lapisan atas & bawah)
Lapisan Tengah
200gm tepung beras
250gm santan pekat
450ml air
1 tbsp tepung jagung
1/2 cwn gula pasir kasar
1 tsp garam
200gm cendol yg telah ditoskan
- satukan semua bahan kecuali cendol. Kacau sebati & tapiskan
- masukkn cendol & kacau sebati
Cara Melapis
1. Tuang 1 bahagian adunan Lapisan Atas & Bawah ke dalam loyang yg telah dialas ngn plastik & disapukan dgn sedikit minyak Kukus hgga masak dlm 15 minit
2. Cakar2kan permukaan kuih & tuang plak adunan Lapisan Tengah. Kukus lg 15 minit
3. Tuang lg baki adunan Lapisan Atas & Bawah. Kukus selama 20 minit
Seperti biasa, jika permukaan kuih berair, kena sengetkan loyang & buang air tu ngn sudu dengan berhati-hati. Pastu kukus kuih ngn penutup kukusan dibuka hgga permukaan kuih kering.
Apabila permukaan kuih dh kering, baru la lapisan seterusnya boleh dimasukkan
* Masa mengukus x semestinya ikut dlm resepi ye..
Sedap gak kuih ni.. tp bg akak.. Talam Permata Keledek @ Talam Permata Keladi lg sedapp..
Resepi akak amik dr Kak Yatie @yatiememories.blogspot.com. Kalau nk tgk pelbagai variasi kuih talam, bleh la g dapur Kak Yatie ye..
Resepi : Talam Cendol
Sumber : http://www.yatiememories.blogspot.com/
Bahan2
Lapisan Atas & Bawah
Bahan A
200gm gula merah
100gm gula melaka
500ml air
2 helai daun pandan
- masak hgga gula larut sepenuhnya. Sejukkan & pastu tapiskn
Bahan B
1 tbsp tepung jagung
150gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
1. Satukan & kacau sebati
2. Masukkan adunan A dlam adunan B. Kacau sebati & tapiskan
3. Bahagi 2 ( tuk lapisan atas & bawah)
Lapisan Tengah
200gm tepung beras
250gm santan pekat
450ml air
1 tbsp tepung jagung
1/2 cwn gula pasir kasar
1 tsp garam
200gm cendol yg telah ditoskan
- satukan semua bahan kecuali cendol. Kacau sebati & tapiskan
- masukkn cendol & kacau sebati
Cara Melapis
1. Tuang 1 bahagian adunan Lapisan Atas & Bawah ke dalam loyang yg telah dialas ngn plastik & disapukan dgn sedikit minyak Kukus hgga masak dlm 15 minit
2. Cakar2kan permukaan kuih & tuang plak adunan Lapisan Tengah. Kukus lg 15 minit
3. Tuang lg baki adunan Lapisan Atas & Bawah. Kukus selama 20 minit
Seperti biasa, jika permukaan kuih berair, kena sengetkan loyang & buang air tu ngn sudu dengan berhati-hati. Pastu kukus kuih ngn penutup kukusan dibuka hgga permukaan kuih kering.
Apabila permukaan kuih dh kering, baru la lapisan seterusnya boleh dimasukkan
* Masa mengukus x semestinya ikut dlm resepi ye..
sedapnyaaaa....
ReplyDelete