Assalamualaikum & salam sejahtera..
Resepi kacang ni akak dpt dr mak akak. Tp siapa penciptanya x tau la.. Walau sesapa pn dia, trima kasih sbb sudi kongsi resepi yg sedap ni. Cuma seperti biasa sukatan dia tu akak dh ubah...
Resepi : Kacang Bersalut Simple
Sumber : Nuri
Bahan2
700gm kacang tanah
3 biji putih telur gred AA
3/4 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir - nk kurangkn lg pn bleh
3 tbsp serbuk pati ayam
segenggam ikan bilis - xnk letak pn bleh..
Minyak tuk menggoreng - deep fry
Cara2
1. Pukul putih telur hgga kembang.. cam nk buat meringue tu.
2. Masukkn serbuk pati ayam. Gaul sebati.
3. Masukkn kacang tanah & ikan bilis. Kacau rata
4. Masukkn tepung gndum & kacau rata
5. Masukkn gula pasir & kacau rata.. nk buh guna sebelum buh tepung pn bleh.. bak kata jiran akak dlu... kita buat dia.. ikut kita la nk buat camna
6. Goreng hgga keperangan. Jgn terlebih goreng ye sbb kadang2 kita igt x masak lg tp sebenarnya semasa proses mentoskn minyak tu pn, proses 'memasak' pn berlaku. So, klau dh terlebih goreng, nnt kacang tu akn hangit
Simple kn.. sesuai tuk kudap-kudapan masa tgk tv...
Resepi kacang ni akak dpt dr mak akak. Tp siapa penciptanya x tau la.. Walau sesapa pn dia, trima kasih sbb sudi kongsi resepi yg sedap ni. Cuma seperti biasa sukatan dia tu akak dh ubah...
Resepi : Kacang Bersalut Simple
Sumber : Nuri
Bahan2
700gm kacang tanah
3 biji putih telur gred AA
3/4 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir - nk kurangkn lg pn bleh
3 tbsp serbuk pati ayam
segenggam ikan bilis - xnk letak pn bleh..
Minyak tuk menggoreng - deep fry
Cara2
1. Pukul putih telur hgga kembang.. cam nk buat meringue tu.
2. Masukkn serbuk pati ayam. Gaul sebati.
3. Masukkn kacang tanah & ikan bilis. Kacau rata
Masa buat ni x buh ikan bilis sebenarnya... 2nd time & seterusnya baru bubuh
4. Masukkn tepung gndum & kacau rata
5. Masukkn gula pasir & kacau rata.. nk buh guna sebelum buh tepung pn bleh.. bak kata jiran akak dlu... kita buat dia.. ikut kita la nk buat camna
6. Goreng hgga keperangan. Jgn terlebih goreng ye sbb kadang2 kita igt x masak lg tp sebenarnya semasa proses mentoskn minyak tu pn, proses 'memasak' pn berlaku. So, klau dh terlebih goreng, nnt kacang tu akn hangit
Simple kn.. sesuai tuk kudap-kudapan masa tgk tv...
wah..menarik juga nih..leh cuba.
ReplyDeletegoruntulu show
ReplyDeleteücretli
7İHRL