Resepi asal puding ni adalah drpd firasyira kt web myresepi. TQ tuan punye resepi..Bagus gk idea Firasyira ni. Ye la ada org yg mmg alah pada telur. At least dpt gk la dorg merasa puding karamel kn.. Tp akak dh ubah ckit resepi ni ikut selera akak. Puding ni senang nk disediakn.. bg sesape yg besa mkn dadih, haa lebih kurang camtu la rasa dia..
Sedap gk tp bg akak yg dh besa mkn puding karamel yg guna telur.. rasa dia kurang ckit.. Pasni ble dpt buat len kali, nk masukkn telur 1@2 biji la..
Jom sediakan puding ni
* resepi asal rujuk www.myresepi.com
3 tbsp gula pasir
1 tbsp air
- wat karamel
Bhn A
1 pkt /7gm agar2 serbuk
4 cwn/ 1000ml air
2 1/2 senduk rata gula
1 tbsp air
- wat karamel
Bhn A
1 pkt /7gm agar2 serbuk
4 cwn/ 1000ml air
2 1/2 senduk rata gula
* senduk yg kita guna tuk cedok nasi tu
Bhn B
1 tin susu cair
2 1/2 tbsp tepung jagung
3 tbsp bes minuman perisa jagung brand Yakin
* campurkan semua & tapiskan
Cara
Bhn B
1 tin susu cair
2 1/2 tbsp tepung jagung
3 tbsp bes minuman perisa jagung brand Yakin
* campurkan semua & tapiskan
Cara
2. Campurkan semua bahan B & kacau sebati. Pastu tapis & ketepikan
3. Didihkan Bahan A. Kacau sentiasa
4. Ble Bahan A dh mendidih, kecilkan api & masukkan Bahan B yg dh ditapis. Kacau hgga agak likat. Adunan ni mmg cair.. lebih kurang nk buat dadih. Bila dh mendidih & agak likat, matikan api & tapiskn terus dlm loyang yg ada karamel td..
5. Biarkan sejuk sblm loyang dimasukkan dlm peti sejuk.. Ble dh sejuk bleh la kuarkn puding tu drpd loyangnya.. sedap dimakan sejuk2..
Siap pn hidangan Pudingan Karamel Tanpa Telur
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment